Problema greutății. Modul în care e bine să ne hrănim. Micul dejun
Micul dejun e fundamental în echilibrul alimentar. El trebuie să reprezinte 20-25% din aportul energetic cotidian. Dacă e consistent, dorința de mâncare va fi mai mică în restul zilei. Ca și la copii, foamea nu apare de îndată ce cobori din pat. În plus, cursa contra cronometru pentru a nu întârzia la liceu, la facultate sau la serviciu este continuă. În ciuda acestor factori, trebuie găsit răgazul de a sta jos și de a mânca bine.
Pentru a-ți face poftă de mâncare, nimic nu-i mai indicat ca un suc de fructe băut înainte de a-ți face toaleta.
În continuare, sunt binevenite cerealele combinate cu fructe proaspete sau uscate, o ceașcă de lapte (dacă e suportat), sau lapte de soia (fără OGM – organisme modificate genetic) ori lapte de migdale ce se vinde în magazinele specializate.
Pentru a-ți face și plăcere e nevoie de varietate. Astfel, a doua zi, e de preferat circa 80 de grame de pâine integrală sau „cu cereale”, nicidecum albă, dar neapărat cu drojdie, cu puțin unt sau cu brânză, aceasta fiind indispensabilă pentru refacerea pereților celulelor. La ora actuală, conform principiilor crononutriției, dulceața sau mierea au gust bun, dar nu prezintă mare interes pe plan nutrițional, în măsura în care, în schimb, pot provoca hiperglicemii.
Ca băutură: ceai sau cafea, în funcție de gust, cu foarte puțin zahăr. Semnalăm că îndulcitorii prezintă un interes limitat. Ei sporesc apetența pentru dulce, având o putere de îndulcire mai ridicată decât zahărul propriu-zis. Un iaurt sau alt produs lactat poate completa micul dejun.