Iedera, sau „buruiana zburătorului”, tratează peste 40 de afecțiuni
I se mai spune „buruiana zburătorului”, dar e o buruiană de-a dreptul fermecată – știe să trateze o mulțime de boli. Ia aminte!
Beneficiile pe care le aduce iedera vin din bogăția elementelor nutritive pe care le conține: zaharuri, betacaroten, săruri minerale, iod, uleiuri eterice, substanțe care stimulează producția de hormoni feminini, saponine și multe-multe altele.
Tratează abcesele
Pune o linguriță cu plantă mărunțită în 250 ml de apă clocotită. Acoperă 15 minute, apoi strecoară. Aplică cataplasmele local, cât sunt calde, dar și după eliminarea puroiului, pentru cicatrizare rapidă. Băile calde cu iederă se fac astfel: fierbi timp de două ore o mână de frunze și rămurele tinere la 5 litri de apă. Le pui apoi în cadă și stai acolo 30 de minute.
Rezolvă problemele pielii
Amestecă o linguriță cu tinctură în 100 ml de apă, apoi înmoaie un tampon de vată în această soluție antiseptică și badijonează zonele afectate. Pansamentele trebuie schimbate de trei ori pe zi, până la vindecare. Cataplasmele cu iederă ajută în tratarea afecțiunilor dermatologice (eczeme, arsuri solare, răni).
Pentru revigorarea sânilor
Decoctul combinat de iederă tonifică sânii flasci, de exemplu după alăptare. Pune 2-3 pumni de frunze uscate la 1/2 l de apă și lasă la macerat câteva ore, filtrează și pune extractul deoparte. Fierbe planta rămasă într-un litru de apă la foc foarte mic, în vas acoperit cu capac, vreme de trei ore, lasă la răcit și filtrează. La final, combină maceratul cu decoctul, iar preparatul rezultat aplică-l pe sâni 30-60 de minute. Repetă o dată la 1-2 zile, vreme de minimum trei săptămâni. Decoctul combinat de frunze de iederă se poate păstra la frigider trei zile.
Calmează tusea din bronșită
Iedera este indicată, în principal, în astmă, iar secundar, pentru tratarea bronșitelor acute și cronice, a răcelilor și a gripelor. Pune la fiert în 250 ml de apă două lingurițe cu frunze de iederă. Bea din acest ceai trei căni zilnic, timp de zece zile.
Reduce inflamațiile reumatice
Pune pe zona afectată comprese cu 20 de picături de tinctură de iederă, diluată cu puțină apă călduță. Tinctura se prepară astfel: frunzele și rămurelele tinere de iederă se mărunțesc și se pun într-o sticlă. Pune peste acestea alcool alimentar de 70 grade Celsius. Se țin la temperatura camerei 15 zile, timp în care trebuie să agiți de mai multe ori pe zi. La final, se strecoară și se pune în sticluțe de capacitate mică, închise ermetic. Leacul ajută în calmarea durerilor reumatice și reduce inflamațiile.
De ajutor în alopecie
Aceeași tinctură poate trata căderea părului pe zone mai restrânse sau mai întinse ale scalpului. O poți folosi intern – câte 15 picături zilnic, diluate în 50 ml de apă (cel puțin 21 de zile), sau acest tratament combinat cu tamponări locale cu aceeași tinctură, de data aceasta amestecată cu tinctură de ardei iute (câte 15 picături din fiecare, diluate în 50 ml de apă).
În caz de dismenoree…
… adică dureri asociate ciclului menstrual, încearcă infuzie preparată dintr-un amestec de plante: 40 g de iederă, cuișoare, coada-șoricelului și câte 20 g de mărar și semințe de țelină. Amestecă-le bine, opărește-le în două linguri cu apă și lasă-le să infuzeze zece minute. Strecoară apoi și bea, cât infuzia e călduță, câte trei cești pe zi, în cure de șase săptămâni. Poți repeta acest tratament de două ori pe an.
Atenuează inflamațiile otitei
Tot tinctura de iederă! Înainte de a o picura în urechea bolnavă, încălzește-o la temperatura corpului (freacă sticluța între palme). Pune 3-4 picături în urechea suferindă, ținând bolnavul culcat pe urechea sănătoasă 30 de minute. Apoi trebuie să se mute pe urechea bolnavă și să stea 15 minute. Tratamentul se aplică de 3-4 ori pe zi, timp de zece zile.
Vinul de iederă înmoaie bătăturile
Ai nevoie de o mână de frunze proaspete de iederă și 100 ml de vin alb. Ingredientele se amestecă și se lasă la macerat două zile. Aplică în timpul nopții pe zonele afectate (bătături, crăpături ale pielii, porțiuni întărite) și pune peste frunzele macerate un celofan. Dimineața, fierbe vinul și spală zonele afectate. Cum tratamentul se face timp de 8-10 zile, acest macerat trebuie preparat zilnic. Atenție: iedera proaspătă poate irita pielea, așa că aplic-o întotdeauna cu prudență!
E sută la sută împotriva celulitei
Fapt pentru care a găsit ac de cojocul ei. În acest caz, se folosește sub formă de lapte și de tinctură. Rețeta de tinctură o știi deja, iar laptele de iederă se prepară astfel: amestecă 10 ml de tinctură de iederă, apă de hamamelis și ulei aromat de lămâie, 20 ml de ulei de gălbenele și 150 ml de lapte demachiant. Amestecul (arată ca un lapte) se aplică în strat subțire pe zonele afectate de celulită.
Pentru fracturi
Fierbe timp de 15 minute patru linguri cu frunze la 1 litru de apă, apoi strecoară și pune cataplasme în zona osului fracturat. Ajută la consolidarea lui și grăbește vindecarea.