Gustul bunătăților grecești: Sosul grecesc de usturoi
Este răcoritor, ușor și foarte rapid de preparat. Sosul grecesc se prepară la rece și se poate servi între aperitive, cât și ca însoțitor delicios al unor feluri consistente, cum sunt fripturile.
Ingrediente necesare:
500 g iaurt natural (preferabil grecesc) sau smântână cu conținut redus de grăsime, doi castraveți, doi căței de usturoi, sare și piper după gust, o lingură ulei de măsline, mărar verde sau mentă uscată.
Mod de preparare:
Se curăță castraveții de coajă, se taie fin sau se rad prin răzătoarea cu ochiuri rotunde mari. Se presară cu puțină sare și se lasă să stea 15 minute. Se storc ușor de zeamă. Iaurtul (la temperatura camerei) îl punem într-un vas împreună cu castraveții. Usturoiul se zdrobește bine, se presează cu lama cuțitului, ca să devină pastă și se adaugă în bolul cu iaurt. Se presară mărarul sau menta, puțină sare și piper după preferință și se amestecă. Este recomandabil să amestecăm o singură dată, la final, pentru a împiedica iaurtul să se taie.Se lasă vasul acoperit cu folie, în frigider, minim jumătate de oră, ca să se armonizeze aromele. Se servește sosul rece, garnisit cu stropi de ulei de măsline și verdeață.