Ai grijă de sănătatea ta. Asimilează vitamine și minerale consumând zilnic fructe și legume (II)
Vitamina C – Acidul ascorbic
Întărește sistemul imunitar și sistemul osos; necesară pentru vindecarea leziunilor de la nivelul pielii și refacerea sistemului imunitar. Ajută la absorbția fierului și protejează împotriva bolilor cardiace și a cancerului.
Asimilarea din sucuri
Surse importante de vitamina C: zmeura, căpșunele, coacăzele, citricele, papaya și kiwi. De asemenea, adaugă sfeclă, roșii, ardei, varză, conopidă, frunze de măcriș de baltă și cartofi în sucuri și smoothies.
Vitamina D
Este de o importanță vitală în asimilarea calciului necesar sănătății sistemului osos și danturii; protejează împotriva cancerului de sân sau de prostată. Sintetizată de organism în principal prin expunere la soare.
În lunile însorite este de ajuns o jumătate de oră pe zi de expunere la soare a mâinilor, a brațelor și a feței.
Asimilarea din sucuri
Nu există surse naturale de vitamina D. Suplimentele de vitamina D pot fi de ajutor dacă există o carență, însă este necesar să urmezi cu strictețe sfaturile medicului, deoarece orice supradoză poate fi toxică.
Vitamina E
Previne bolile cardiace și procesul de îmbătrânire, fluidizează sângele.
Asimilarea din sucuri
Se găsește în toate fructele oleaginoase și în uleiurile obținute din acestea. Alte surse: frunzele de salată de culoare verde-închis, smântâna și germenii de grâu.
Vitamina K
Previne trombozele, contribuie la vindecarea rănilor și este importantă pentru sănătatea sistemului osos.
Asimilarea din sucuri
Verdețurile conțin cantități importante de vitamina K, dar conopida este cea mai bună sursă. Iaurtul este benefic pentru flora intestinală, ce produce vitamina K.
MINERALELE
Calciul
Esențial pentru sistemul osos, calciul este de asemenea important pentru sănătatea sistemului muscular și a inimii, fiind implicat în prevenirea formării cheagurilor de sânge.
Asimilarea din sucuri
Se găsește în verdețuri, broccoli și varză. Varza kale conține la fel de mult calciu ca și laptele. Se găsește și în produsele lactate (însă nu și în unt și smântână), precum și în substituenții lactați îmbogățiți cu calciu.
Cromul
Compus utilizat pentru a regla nivelul de zahăr din sânge.
Asimilarea din sucuri
Morcovii, varza, salata, portocalele, merele și bananele sunt importante surse de crom, care se găsește de asemenea și în lapte.
Fierul
Necesar pentru producția de hemoglobină și transportul oxigenului către celule, carența de fier poate cauza letargie și încetinirea funcțiilor mentale.
Asimilarea din sucuri
Frunzele de salată de culoare verde-închis și fructele uscate conțin mult fier. Fructele oleaginoase, melasa și ciocolata neagră (dulce-amăruie) reprezintă de asemenea o sursă importantă de fier. Cantitatea de fier absorbită din legume și fructe se dublează în asociere cu sucuri ce conțin vitamina C din belșug.
Fosforul
Este important pentru sănătatea sistemului osos și a dinților, precum și pentru buna funcționare a rinichilor.
Asimilarea din sucuri
Țelina, broccoli, pepenele, strugurii și kiwi sunt surse importante, la fel ca laptele.
Iodul
Necesar pentru sănătatea glandei tiroide și buna funcționare a metabolismului, fiind implicat în producția de energie și în stimularea funcțiilor cerebrale.
Asimilarea din sucuri
Legumele conțin iod, dar numai dacă au fost cultivate pe un sol bogat în iod. Algele kelp sunt și ele o importantă sursă. Și laptele conține iod în cantități moderate.
Magneziul
Fiind extrem de important pentru sănătatea sistemului osos, magneziul acționează împreună cu calciul.
Asimilarea din sucuri
Se poate obține din verdețuri, cartofi, citrice, fructe uscate, fructe oleaginoase.
Manganul
Este implicat în metabolizarea grăsimilor și carbohidraților.
Asimilarea din sucuri
Pentru a asigura necesarul zilnic de mangan, poți prepara diverse sucuri din verdețuri, mazăre sau sfeclă roșie. De asemenea, poți adăuga diverse nuci în sucuri și smoothies.
Potasiul
Este necesar pentru buna funcționare a sistemului nervos, a creierului și a rinichilor. Echilibrează sodiul din sare și ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Asimilarea din sucuri
Toate legumele și fructele conțin potasiu.
Seleniul
Are puternice proprietăți antioxidante, contribuind la buna funcționare a ficatului și a sistemului cardiovascular.
Asimilarea din sucuri
Nucile de Brazilia sunt cea mai bogată sursă, împreună cu legumele verzi, usturoiul, ceapa, roșiile și germenii de grâu.
Sodiul
Necesar pentru o bună funcționare a sistemului nervos. În prezent, primim mai mult sodiu decât e necesar, din cauza consumului excesiv de sare, fapt ce contribuie la creșterea tensiunii arteriale și la o incidență din ce în ce mai mare a bolilor cardiovasculare.
Asimilarea din sucuri
Sodiul este prezent în cantități mici în toate fructele și legumele, fiind echilibrat de potasiu și apă. O sursă alternativă de sodiu o reprezintă algele marine.
Sulful
Este necesar pentru piele, păr și unghii sănătoase.
Asimilarea din sucuri
Din diverse surse – varză, usturoi, ceapă, ridichi, castraveți, struguri, fructe de pădure.
Zincul
Este implicat în metabolizarea tuturor proteinelor, fiind foarte important pentru procesul de creștere și vindecare, pentru reproducere, imunitate și digestie.
Asimilarea din sucuri
Sucurile de broccoli, conopidă, morcovi, castraveți sau zmeură reprezintă excelente surse de zinc. Mai putem adăuga fructe oleaginoase, germeni de grâu sau drojdie de bere în amestecurile preparate.
Sursa: Suzannah Olivier, Sucuri din fructe
Sursa foto: bzi.ro