Ești la dietă și nu slăbești? Greșeli frecvente pe care le facem în dietă

dieta1

loading...

E greu să scapi de kilogramele în plus, mai ales când acestea se adună și ne apucăm de dietă abia când acestea se adună și ne apucăm de dietă abia când sunt cu 5-10 sau mai multe față de greutatea normală pentru înălțimea și vârsta noastră. Indiferent ce spun unii ori alții, orice dietă impune unele sacrificii și trebuie să fim cu adevărat motivați să le facem.

Pierderea kilogramelor nedorite necesită mai mult decât consumul alimentelor indicate în dietă și efectuarea exercițiilor fizice. Dacă vreți să vă creșteți șansele succesului pe termen lung, trebuie să modificați și comportamentul vizavi de mese și de activitatea fizică. De aceea, este și mai important să ne maximizăm rezultatele și să nu facem greșeli care să ducă la o greutate stagnantă.

Renunțați prea ușor! Trebuie să perseverați!

O primă eroare este legată de componenta psihologică implicată în acest demers. În general, prima perioadă de dietă duce la o pierdere substanțială în greutate. Practic, se pierd fără probleme două-trei kilograme, fără să ne chinuim prea mult. Pierderea se datorează prea puțin topirii țesutului adipos, care este mai „leneș” și se mobilizează greu, și mult mai mult apei, mineralelor și proteinelor musculare. Nu este ideal, dar se întâmplă, având o consecință majoră pozitivă: ne încurajează să nu renunțăm. Ulterior însă, pierderea în greutate va fi din ce în ce mai lentă, ajungându-se, chiar, la o stagnare, în ciuda restricțiilor calorice și a eforturilor fizice ridicate. E normal – în acest caz, nu e vorba de vreo greșeală, țesutul adipos opune rezistență, dar nu pentru mult timp. Numeroase persoane ajunse în această etapă se simt descurajate și fie renunță, fie dau vina pe dieta pe care o țin și încearcă să o schimbe. Când, de fapt, singurul lucru care ar trebui făcut este să persevereze, pentru că rezultatele vor apărea curând. Nu vă descurajați și nu dați vina pe dumneavoastră, pe dietă sau pe cel care v-a prescris-o. Acesta este cursul firesc al pierderilor în greutate.

Vă înfometați! Trebuie să fiți echilibrați!

O altă greșeală este „postul compensator”. Despre ce este vorba: suntem oameni și nu putem rezista întotdeauna tentațiilor. De exemplu, „călcăm strâmb” la o masă în familie, savurând o felie de tort, în weekend ieșim afară cu copiii și ne înfruptăm dintr-o înghețată uriașă… se întâmplă!

Ca să compensăm, a doua zi nu mai mâncăm nimic. Poate și în ziua următoare ne rezumăm la 200-300 de calorii. Ei bine, organismul este o structură complicată, ce nu funcționează ca un registru contabil în care intră și ies caloriile. Ca atare, un astfel de comportament îl va dezechilibra, acesta se va adapta să se mulțumească cu extrem de puțin și când vom reveni la 1.000-1.300 de calorii, cât mâncăm în dietă, nu numai că nu vom mai slăbi, ci este posibil să observăm că am mai și pus un kilogram. Morala? Dacă ați greșit, mâncați ceva mai puțin în zilele următoare, dar nu vă înfometați. Reduceți cu 100-150 de calorii aportul, atât.

Săriți peste mese! Trebuie să vă faceți un program!

În fine, o mare problemă o reprezintă nerespectarea orarului de mese. Trebuie să mâncați puțin și des, suntem siguri că așa vi s-a spus. Dar cu toții ducem o viață extrem de agitată și suntem ocupați. Uneori, nu putem mânca tot la trei-patru ore. Deși trebuie. Studiile au arătat că este foarte important să îndeplinim această cerință. Nu este același lucru dacă mâncăm 1.300 de calorii la o singură masă sau dacă le răspândim în trei mese principale și două gustări mici. Mâncatul rar duce la creșterea masei de țesut adipos în detrimentul masei musculare, tocmai pentru că metabolismul va distruge aminoacizi din mușchi în perioadele de foame, pentru a menține glicemia (pentru procesele de gluconeogeneză). Pierderile de masă musculară sunt complet nedorite. De aceea, va trebui să respectați succesiunea meselor în mod corect.

Sursa: Revista Farmacia ta

Sursa foto: kfetele.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *