Un organ de care trebuie să ai grijă permanent. Ficatul, laboratorul organismului

oboseala

loading...

Peste 500 de reacții biochimice, cele mai multe și mai diversificate, au loc, și asta în același timp, în ficat, fabrica organismului. Prin acestea, ficatul îndeplinește o serie de funcții fără de care viața nu ar fi posibilă.

În fiecare clipă, chiar și atunci când dormi, în ficat – cel mai mare și mai greu organ intern, ce ocupă mare parte din cavitatea abdominală (are în jur de 1.5 kg) – se dă o adevărată bătălie pentru buna funcționare a întregului organism. El acționează ca un filtru împotriva toxinelor, dar are și multe alte activități importante.

Secretă continuu bilă

Lichidul gălbui denumit bilă, pe care îl produce în permanență ficatul, între 500 și 1200 ml pe zi, conține săruri minerale necesare în digestia lipidelor în intestinul subțire.

Un ficat obosit produce în cantitate insuficientă acest lichid, din această cauză putând apărea un deficit de vitamine (A, D, E, K) și minerale (fier). Totodată, ficatul produce mare parte din colesterolul din organism și asigură eliminarea surplusului, iar din cauza cantității insuficiente de bilă, grăsimile pe care le primește organismul din alimente nu pot fi digerate și apare un nivel crescut al colesterolului.

Transformă alimentele în energie

Mai exact, glucoza care ajunge în sânge în urma digestiei este transformată de ficat în energie, iar excesul, depozitat și folosit când nivelul de glucoză din sânge scade, astfel asigurându-i-se organismului energia de care are nevoie pentru a funcționa.

Curăță sângele

Ficatul curăță organismul de bacteriile patogene și de virusuri, absoarbe și elimină toxinele cu care intră în contact, dându-i astfel sistemului imunitar o mână de ajutor în combaterea infecțiilor.

În fiecare zi, sângele este filtrat de câteva sute de ori prin intermediul ficatului.

Neutralizează toxinele

Toate toxinele acumulate în organism, fie că au pătruns în el prin alimente (aditivi, conservanți și alte chimicale pe care acestea le conțin), fie din cauza poluării, a administrării de medicamente, consumului de alcool, sunt metabolizate sau anihilate de ficat și apoi eliminate prin secreția biliară.

Procesează enzime și proteine

Și nu de oricare, ci din cele necesare unor importante reacții din organism, precum coagularea sângelui și repararea unor țesuturi deteriorate.

Ficatul are o extraordinară capacitate de autoregenerare. Nu la infinit însă, ci doar până când suprasolicitarea îl slăbește într-atât, încât funcțiile îi sunt serios perturbate.

Ce-i face rău

Orice exces, orice dezechilibru dăunează ficatului. Un regim de viață agitat, surmenajul și suprasolicitările fizice și intelectuale, lipsa odihnei, o dietă dezechilibrată, mâncatul pe fugă și te miri ce „bunătăți” avute mereu la îndemână, lipsa de mișcare, obezitatea, medicamentele și poluarea pun la încercare ficatul. Așa azi, așa mâine, până când, suprasolicitat, va prezenta și semne – mai mult sau mai puțin evidente – de boală. Iată care-i sunt cei mai înverșunați inamici la pândă.

Mâncarea nesănătoasă

Știm că alimentele de tip fast-food nu sunt prea bune, pentru ficat sunt însă chiar periculoase. Asta întrucât, în marea lor majoritate, conțin grăsimi și aditivi alimentari ce bombardează organismul cu calorii inutile, care formează depozite de grăsime și sodiu. Cum ficatul este responsabil de procesarea grăsimilor, un consum frecvent de asemenea „delicatese” conduce la formarea depozitelor de grăsimi chiar în ficat, de unde și deteriorarea lui sau chiar blocarea funcțiilor pe care le are de îndeplinit.

Alcoolul, tutunul, medicamentele

Mai ales excesul afectează grav ficatul. Pentru prevenirea problemelor hepatice, bărbații ar trebui să se limiteze la cel mult 1-2 pahare de băuturi alcoolice pe zi, iar femeile la jumătate, fiind necesară o pauză de cel puțin 2 zile din 7. Asta când nu suferă deja de afecțiuni hepatice, situație în care orice sursă de alcool trebuie exclusă. Tutunul trebuie evitat, iar tratamentele medicamentoase de lungă durată sau cu potențial hepatotoxic, însoțite în paralel de un tratament hepatoprotector.

Stresul

Când ești supus în mod constant stresului, temerilor și fricii, ficatul obosește și, în timp, se îmbolnăvește. Cel al cărui ficat este obosit este neatent, irascibil, mai mereu apatic și frământat de griji, nu prea are poftă de mâncare, poate fi constipat sau, dimpotrivă, diareea să fie cea care îl supără.

Sursa: Sănătatea de azi

Sursa foto: tonica.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *