Te-ai confruntat cu așa ceva? Află ce ascund furnicăturile la nivelul mâinilor și picioarelor
Fiecare dintre noi a simțit furnicături (senzația de ace) sau amorțeală la nivelul mâinilor și/sau al picioarelor după ce a dormit într-o poziție incorectă sau după ce a stat picior peste picior mai mult timp. Acestea creează disconfort, însă dispar după un timp și nu semnalează ceva grav.
În schimb, dacă furnicăturile apar în mod frecvent, spontan, sau dacă durează prea mult, este necesar să consultați medicul. Acesta vă va întreba modul și în ce circumstanțe apar, dar și felul în care acestea au progresat. Dacă este descoperită cauza, se poate iniția un tratament, astfel încât simptomele să fie ameliorate sau vindecate. Iată care sunt cel mai des întâlnite cauze ale furnicăturilor.
Afectarea nervilor de la nivelul gâtului sau spatelui
Dacă aveți durere și furnicături iradiate de la nivelul gâtului către brațe sau de la spate către picioare, ar putea fi vorba despre un nerv pensat. Acest lucru poate fi cauzat, la rândul său, de o leziune, de o postură incorectă sau de o afecțiune de bază, precum artrita. Fizioterapia sau anumite medicamente pot duce, în acest caz, la ameliorare.
Deficitul de vitamine
Dacă furnicăturile apar la nivelul ambelor mâini, poate fi vorba despre un deficit de vitamina B12. Oboseala și lipsa de energie, asociate cu furnicăturile, pot semnala prezența anemiei. Dacă analizele de sânge confirmă deficitul de B12, suplimentele pot reduce simptomele.
Sindromul de tunel carpian
Lucrul la calculator sau anumite activități manuale (scrisul, cântatul la un instrument) fac compresie asupra unui nerv de la nivelul încheieturii și pot apărea furnicăturile. O electromiogramă și o ecografie sunt necesare pentru a diagnostica sindromul de tunel carpian. Dacă se confirmă diagnosticul, este necesar să schimbați modul în care vă desfășurați activitățile.
Dacă nu puteți renunța la ele, trebuie să le efectuați cu pauze mici și dese. Tratamentul pentru sindromul de tunel carpian include fizioterapie, medicamente antiinflamatoare și, în unele cazuri, este necesară intervenția chirurgicală.
Stenoza spinală sau cervicală
Îngustarea spațiilor de la nivelul canalului spinal de la gât sau de la coloana vertebrală poate pune presiune asupra măduvei spinării și/sau asupra nervilor spinali, ce determină apariția furnicăturilor. Stenozele spinale sau cervicale pot fi diagnosticate cu ajutorul unei tomografii computerizate sau al unui RMN. Tratamentul acestora include fizioterapie, infiltrații sau chiar intervenție chirurgicală, în funcție de întinderea acestora.
Diabetul
Nivelul crescut al zahărului din sânge întâlnit în diabet acționează ca o toxină asupra nervilor și poate cauza furnicături la nivelul mâinilor și al picioarelor (neuropatie diabetică). În plus, dacă aveți o sete excesivă, foame sau dacă urinați frecvent, întrebați medicul în legătură cu dozarea hemoglobinei glicozilate (măsoară nivelul glicemiei în ultimele trei luni). Schimbarea stilului de viață și tratamentul medicamentos vă pot ajuta să țineți diabetul sub control.
Hipotiroidismul
O tiroidă cu o activitate mai scăzută poate cauza apariția furnicăturilor, precum și oboseală, senzație de frig, creștere în greutate inexplicabilă, piele uscată și căderea părului. Hipotiroidismul poate fi diagnosticat cu ușurință prin dozarea hormonilor tiroidieni și poate fi tratat cu ajutorul hormonilor tiroidieni sintetici.
Scleroza multiplă
Pe lângă furnicături, scleroza multiplă poate avea și alte simptome, precum vedere dublă, pierderea îndemânării sau tulburări ale vezicii urinare ori ale scaunului. Odată diagnosticată, scleroza multiplă poate fi ținută sub control și încetinită prin intermediul medicației.
Sursa: Revista Farmacia ta
Sursa foto: sanatate.bzi.ro