Nucile și semințele, alternativele uleiului de măsline pentru o siluetă armonioasă

salata nuci

loading...

Uleiul de măsline extravirgin se bucură de o reputație excelentă: este ticsit cu grăsimi mononesaturate, la care se adaugă antioxidanți, cu beneficii asupra sănătății întregului organism. Cu toate acestea, adesea uităm că uleiul de măsline nu este un panaceu de care ne putem permite să abuzăm fără consecințe. De fapt, îl putem alterna cu alte bunătăți prietenoase cu sănătatea și în special cu silueta noastră.

Parte integrantă a celebrei diete mediteraneene, uleiul de măsline vine totuși cu cel puțin un dezavantaj: ca toate grăsimile, este extrem de caloric, o singură lingură furnizând 120 de calorii! Cu alte cuvinte, o veste proastă pentru cei care vor să slăbească și nu sunt atenți cât ulei de măsline folosesc la gătit. În plus, mulți dintre noi uităm că, pentru a fi într-adevăr benefic, uleiul de măsline trebuie asociat unei alimentații sănătoase, bogate în fructe, legume, semințe, nuci și pește (elementele componente ale dietei mediteraneene).

Nucile, aliatele longevității

Atunci când completează o dietă echilibrată, consumul de fructe oleaginoase este preferabil celui de ulei de măsline extravirgin. O demonstrează studiul PREDIMED care a arătat că adepții dietei mediteraneene, care consumă mai multe nuci și mai puțin ulei de măsline, au o speranță de viață mai mare decât aceia care preferă uleiul de măsline în defavoarea nucilor. Explicația? Uleiul de măsline, lichid fiind, este absorbit mult mai ușor, comparativ cu fructele oleaginoase, mai sățioase și, în plus, mai puțin calorice per porție (40-50 calorii vs 120 de calorii).

Semințe și nuci pentru o greutate sănătoasă

Tot fiindcă este lichid, uleiul de măsline devine problematic și pentru siluetă atunci când este preferat altor alimente sănătoase. Întrucât este absorbit imediat, la fel de repede riști să te trezești cu depozite noi de țesut adipos. Nu același lucru se întâmplă când îți iei porția de grăsimi mono- și polinesaturate din semințe și fructe cu coajă lemnoasă, procesate mult mai lent (de-a lungul mai multor ore) și convertite apoi în energia necesară funcționării organismului, nu în țesut adipos.

În plus, fibrele, sterolii și stanolii din semințe și nuci se leagă de o parte din grăsimile din tractul digestiv și limitează și mai mult cantitatea de grăsime pe care organismul o absoarbe. Cu alte cuvinte, deși sunt dense caloric, semințele și nucile, în contextul unei alimentații sănătoase, te ajută să slăbești sau să îți menții greutatea mai eficient decât uleiul de măsline.

Semințe și nuci în salată, nu ulei de măsline

Așadar, dacă vrei să ajuți acul cântarului să arate, în sfârșit, greutatea pe care ți-o dorești, înlocuiește uleiul de măsline, adăugat generos în salate, cu semințe, nuci, migdale, alune de pădure, fistic ș.a. Salatele vor rămâne la fel de gustoase și sănătoase (grăsimile favorizează absorbția carotenoizilor din legume), dar aportul lor caloric va fi diminuat. În plus, salatele vor deveni și mai sățioase, mulțumită conținutului mare de fibre al semințelor și oleaginoaselor.

Sursa: Revista Slab sau Gras

Sursa foto: clickpoftabuna.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *