Vine BAC-ul, ești în sesiune și memoria îți joacă feste? Planta aceasta poate fi cheia succesului tău

ulei rozmarin

loading...

Creierul este mult mai sensibil și receptiv la senzori decât credem. Memorăm ușor și alteori uităm rapid. De unde performanța sau eșecul?  Oamenii de știință au găsit o rezolvare uimitoare contra… uitării. Astfel, persoanele care au des lapsusuri, nu-și pot aminti cifre și nume, nu au decât să miroasă ulei esențial de rozmarin sau să țină pe biroul de la muncă ori de acasă o astfel de plantă. Aceasta crește performanțele intelectuale chiar și cu 75%.

„Uite flori de rozmarin ca să-ți aduci aminte; te rog, iubitule, să nu mă uiți”, îi spune Ophelia lui Hamlet în celebra operă a lui William Shakespeare. Așadar, încă din acele vremuri se știa că această plantă face minuni pentru memorie. Astăzi însă, cele mai noi cercetări – prezentate la conferința anuală a British Psychological Society – argumentează științific faptul că uleiul esențial de rozmarin îi ajută pe oamenii clinic sănătoși să își amintească evenimente din trecut și să nu uite să realizeze anumite sarcini.

De asemenea, studiul efectuat recent a scos în evidență și faptul că această îmbunătățire a memoriei s-a produs indiferent de starea participanților, motiv pentru care oamenii de știință cred că efectele pozitive ar putea fi provocate de o influență chimică. Cercetătorii susțin că descoperirea are potențialul de a îmbunătăți viața de zi cu zi a oamenilor care suferă de pierderi de memorie asociate cu înaintarea în vârstă.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 66 de participanți împărțiți în două grupuri. Un grup a fost lăsat să aștepte într-o sală cu miros de rozmarin și un altul a fost rugat să stea într-o cameră fără un miros aparte. După un anumit timp de așteptare, subiecții au fost rugați să realizeze o serie de teste de memorie ce includeau ascunderea unor obiecte, regăsirea lor mai târziu sau alte sarcini precum cele în care voluntarii trebuiau să își amintească să le dea cercetătorilor un anumit obiect într-un anumit moment.

Descoperirile au scos la iveală faptul că uleiul esențial de rozmarin creștea cu peste 70% șansele ca subiecții să își amintească ce au de făcut în viitor. Cercetătorii au constatat că participanții din grupul care a fost expus la mirosul de rozmarin nu numai că au rezolvat mai bine sarcinile, dar aveau și un nivel mai crescut de eucaliptol, un compus din uleiul esențial de rozmarin despre care se știe că influențează sistemele chimice din corp, îmbunătățind funcțiile cerebrale.

Studii anterioare au sugerat și că unii compuși din rozmarin stopează producția unor enzime ce blochează funcționarea normală a creierului, lucru care ne ajută să fim mai alerți, îmbunătățindu-ne memoria pe termen lung.

În noul studiu, oamenii de știință s-au concentrat asupra memoriei prospective, ce implică abilitatea de a ne aminti anumite evenimente ce urmează în viitor și de a ține minte să realizăm anumite sarcini în anumite momente prestabilite. Acest tip de memorie este deosebit de importantă pentru activitatea de zi cu zi a oricărei persoane. Ea acționează atunci când, de exemplu, cineva trebuie să își amintească să trimită o felicitare sau să își ia medicamentele, scrie Cap limpede.ro . Creierul este dependent de detalii care ne scapă, de amănunte care pot fi decisive în funcționarea lui la parametri înalți. Nu cei mai înalți, fiindcă, precum știm, capacitatea creierului este uriașă și nici măcar geniile nu folosesc decât un procent infim din el  – 12 -16 la sută din cât ne e dat.

Sursa: am press

Sursa foto: perfecte.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *