Ceaiul si cafeaua pot fi cancerigene dacă sunt băute greșit
Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a anuntat ca nu exista dovezi puternice care sa arate ca una din cauzele aparitiei cancerului este consumul de cafea, insa avertizeaza ca bauturile foarte fierbinti sunt , probabil, cancerigene.
Anterior, IARC evaluase cafeaua ca fiind „posibil cancerigena”, insa in cea mai recenta analiza, agentia mentioneaza ca nu exista dovezi care sa confirme efectul cancerigen al consumului de cafea si face trimitere la unele studii care arata ca de fapt cafeaua poate reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer. 16 studii au dovedit rolul cafelei in prevenirea unei boli necrutatoare.
In acelasi timp, IARC mentioneaza ca alte dovezi stiintifice indica ca bauturile care sunt consumate foarte fierbinti, inclusiv apa, cafea, ceai si alte tipuri de bauturi, probabil pot cauza cancer de esofag.
Agentia, cu sediul la Lyon, care anul trecut a generat titluri pe prima pagina prin anuntul privind consumul de carne procesata ce poate cauza cancer, a ajuns la concluziile analizei sale in urma examinarii a peste 1.000 de studii stiintifice realizate pe oameni si animale.
Nu au existat dovezi suficiente in baza carora cafeaua sa poata fi clasificata ca fiind cancerigena sau deloc cancerigena. Cafeaua fusese clasificata de IARC in categoria 2B alaturi de cloroform, plumb si alte substante, iar schimbarea clasificarii de catre IARC a fost primita de Asociatia nationala a cafelei din SUA drept o stire extraordinara pentru consumatorii de cafea.
In evaluarea sa privind bauturile foarte fierbinti, IARC apreciaza ca studiile realizate pe animale arata ca efectele cancerigene se produc probabil la temperaturi de 65 de grade Celsius si mai mari.
Mai multe experimente realizate pe soareci si sobolani au aratat ca lichidele foarte fierbinti, inclusiv apa, pot duce la dezvoltarea de tumori.
Sursa: Antena satelor