Alimente cu efect laxativ care te ajută să învingi constipația

aloe vera

loading...

Constipația este, de cele mai multe ori, cauzată de o alimentație săracă în fibre sau o lipsă a lichidelor. Fibrele, atât cele solubile, cât și cele nesolubile, reprezintă acea parte din fructe, legume sau cereale pe care organismul nostru nu le poate digera, însă care ajută la eliminarea facilă a scaunului.

Exemple de alimente sărace în fibre: alimente prăjite, bogate în grăsimi, lactate, alimente ce conțin o cantitate ridicată de făină albă și zahăr rafinat, sucurile carbogazoase.

Problemele mai apar și atunci când obișnuim să mâncăm mult, sărim peste mese, nu mestecăm mâncarea suficient sau mâncăm la ore nepotrivite, cum ar fi noaptea târziu.

Alimente care acționează ca laxativele
Putem preveni sau remedia constipația reducând pe cât posibil cantitatea de alimente sărace în fibre și introducând în alimentație câteva fructe și legume care au efect laxativ.

1. Merele conțin pectina, care stimulează mișcarea intestinelor, fiind foarte bogate în fibre. Unul dintre cele mai eficiente laxative naturale este oțetul de mere. Turnați o linguriță de oțet de mere într-un pahar de apă și beți-l dimineața. O să observați repede efectul.

2. Prunele uscate sunt poate cele mai cunoscute laxative naturale. Ele conțin antioxidanți, vitamina A, potasiu, fier și fibre. De asemenea, prunele uscate contribuie și cu bacterii „bune”, ceea ce le recomandă și pentru o dietă de detoxifiere a colonului.

3. Păstăile, fasolea și legumele sunt bogate în fibre și proteine. Ele conțin puțină grăsime și colesterol și de aceea sunt ideale pentru o digestie ușoară, chiar dacă au și prostul obicei de a provoca balonare.

4. Uleiul de cocos este un alt laxativ natural, deși mai puțin cunoscut la noi. Uleiul îmbunătățește digestia și funcția intestinală, ameliorează durerea și iritația cauzată de hemoroizi, reduce inflamația și ajută țesuturile să se vindece.

5. Roșiile sunt alt aliment cu proprietăți laxative. O porție de roșii asigură circa 10% din doza zilnică recomandată de fibre, dar dacă le consumați veți câștiga și vitamina C, A și K, precum și de antioxidantul licopen, care oferă protecție împotriva cancerului de prostată și colon.

6. Unele condimente (ghimbirul sau turmericul) acționează ca laxative naturale și ajută digestia. Ghimbirul sau ceaiul de ghimbir este considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru o digestie sănătoasă, iar turmericul susține ficatul în procesul de detoxifiere.

7. Aloe vera este cel mai vechi și popular remediu natural cunoscut de om și folosit pentru o multitudine de probleme. Conține 99% apă, dar restul de 1% oferă un pachet de 75 de nutrienți, inclusiv 20 de minerale, 12 vitamine, 18 aminoacizi și alți compuși cu proprietăți miraculoase. Sucul de aloe vera este un remediu imediat pentru constipație.

8. Broccoli, conopida, varza și în general verdețurile ajută la eliminarea toxinelor și acționează ca laxative naturale datorita conținutului ridicat de fibre. Conopida și broccoli-ul ajută ficatul să producă mai multe enzime, iar varza ameliorează tranzitul și stimulează mișcările intestinale.

9. Nu în ultimul rând, apa este unul dintre cele mai importante elemente care ajută la o bună digestie.

Sursa: livestrong.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *