Dieta franceză
Dieta franceză reprezintă o schimbare a stilului de viață, și nu o metodă de a slăbi rapid.
Dieta franceză este promovată de Mireille Guiliano, care ne invită în cartea ei să ne bucurăm de ciocolată, vin pâine albă sau brânză. Principiul de bază în dieta franceză minune este însă moderația și respectul față de sine, care se manifestă inclusiv prin a lua masa într-un mod elegant, cu șervețel și tacâmuri frumoase, niciodată în picioare, pe fugă sau la televizor. Să nu ne ridicăm de la masă cu burta plină și să mâncăm pentru gust, nu pentru senzația de sațietate!
Ce-ar fi să faceți un experiment de câteva zile în care să mâncați numai ceea ce vă place cu adevărat, ceea ce vă stârnește toate simțurile, să vă așezați în mod elegant la fiecare dintre cele trei mese ale zilei, savurând fiecare aliment? Puneți preț pe calitatea alimentelor, alegeți ingrediente exclusiviste, rafinate, care nu ocupă neapărat mult spațiu în farfurie, dar care sunt delicioase. Mâncați încet și puneți deoparte furculița în timp ce savurați delicatesele. Nu mâncați până când vă simțiți sătui. Beți foarte multă apă pentru a fi hidratați și pentru a elimina toxinele din organism. Faceți cât mai multă activitate fizică, fie ea și moderată, precum: plimbări în parc sau pe plajă, urcatul scărilor sau mersul cu bicicleta. Dacă treceți testul pentru câteva zile, atunci de ce să nu trăiți ca în Franța pentru tot restul vieții?
De-a lungul anilor, dieta franceză a devenit celebră, iar acum este abordată ca stil de viață de foarte multe femei din întreaga lume. Franțuzoaicele nu țin dieta, dar nu se îngrașă. Franțuzoaicele mănâncă alimente care includ cantități mari de grăsimi, dulciuri și vin roșu la fiecare masă. Care este atunci secretul dietei franțuzoaicelor care nu se îngrașă? Franțuzoaicele mănâncă bunătăți rafinate care stârnesc simțurile atât de plăcut încât nu simt nevoia să se ghiftuiască.
Francezii au o rată a obezității mult mai mică decât americanii, conform unui raport USA Today: 11% față de 40%. Motivul este simplu: francezii au o alimentație mai sănătoasă și își savurează mâncarea, folosind cele mai bune ingrediente. Dieta franceză ne îmbie să mâncăm orice dorim, dar într-un mod elegant, din ingrediente rafinate și în cantități mici. Să spunem la revedere dietelor riguroase și rapide de slăbire care spun nu carbohidraților. Mireille Guiliano ne recomandă mese care să conțină atât proteine și lipide, cât și atât de temuții carbohidrați. A-ți lua timp pentru masă și a savura alimentele nu reprezintă un moft. Un studiu publicat în „Jurnalul de Endocrinologie și Metabolism” arată că cei ce mănâncă mai lent, savurând alimentele, se mulțumesc cu mai puțin, intensificând răspunsul corpului lor la alimente.
Cum procedează franțuzoaicele de sunt atât de slabe?
Franțuzoaicele nu sar peste mese și nu le înlocuiesc cu shake-uri cu proteine pentru slăbit. Franțuzoaicele mănâncă trei sau patru mese, inclusiv desert și beau vin. Cheia secretului este dată de moderație și de plăcerea gustului. un indiciu: ele mănâncă „cu cap” și nu se ridică de la masă simțindu-se vinovate sau prea pline. Majoritatea americanilor mănâncă cu 10 până la 30% mai mult decât au nevoie zilnic. Mănâncă multe alimente „de duzină”, nu neapărat rafinate. Mulți nutriționiști de valoare vă pot sfătui cum să slăbiți printr-o abordare de bun simț a alimentației, însă nu oricine își permite să meargă la ședințele unui nutriționist, să se înscrie într-un club de sănătate, să meargă la spa. Mireille Guilliano ne recomandă să ne achiziționăm un aparat de făcut iaurt în casă (o iaurtieră), iar după 40 de ani să lucrăm zilnic cu gantere pentru întărirea mușchilor.
Dieta franceză este mai degrabă un stil de viață decât o dietă strictă de urmat câteva zile. Guiliano ne atenționează că durează într-adevăr cam trei luni până când dieta franceză să își facă efectul.
Recapitulăm regulile dietei franceze: să folosim ingrediente proaspete și de foarte bună calitate pentru mâncăruri, să mâncăm în porții mici, să nu urmăm diete restrictive, să ne respectăm pe noi înșine savurând elegant orice masă, să gustăm delicatese.
Sursa: prodieta