Plante tropicale vindecătoare

Asclepias_tuberosa_Closeup

loading...

Cresc în zone exotice și sunt bune pentru sănătate. Poate nu le vei întâlni în natură, dar poți afla ce plante tropicale poți să folosești ca adjuvant pentru diverse afecțiuni.

Bananele sunt cunoscute ca alimente, dar dr farmacist Ovidiu Bojor îți dezvăluie ce beneficii uimitoare aduc sănătății. Află și despre plante exotice mai puțin știute, dar care au efecte vindecătoare foarte eficiente.

Damiana, afrodiziac

Damiana (Turnera diffusa) este un arbust peren care crește în America Centrală. Frunzele sale sunt folosite pentru a prepara ceai și lichior.

Indicații:

Damiana este folosită pentru creșterea libidoului. Mai este indicată ca antidepresiv, tonic nervos, diuretic, adjuvant în problemele prostatei, tratament împotriva frigidității și antitusiv. În Mexic, mai este cunoscută pentru calitatea de a vindeca problemele gastrointestinale (probabil datorită efectelor antibacteriene).

Cum o folosești:

Se face infuzie dintr-o linguriță de frunze uscate la o cană cu apă. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Se beau trei căni pe zi.

Asclepias, antinevralgic natural

„Iarba fluturilor” (Asclepias nivea, Asclepias bicolor) este o plantă care crește în America de Sud și în Surinam. Floarea este favorita fluturilor, viespilor, cărăbușilor și păsărilor colobri, care îi folosesc nectarul ca sursă de hrană.

Indicații:

Planta este recomandată pentru proprietățile antinevralgice pe care le are rădăcina sa. În trecut, era folosită cu succes în tratamentul tuberculozei. În Jamaica, se pun cataplasme cu decoct de rădăcină de Asclepias pentru a vindeca pecinginea (impetigo) și pentru oprirea hemoragiilor. În Indonezia, e folosită în tratamentul splinei inflamate. Rădăcina mai este folosită ca vomitiv (în intoxicații), laxativ, expectorant, antifebril.

Contraindicații:

Conține o substanță care poate afecta ritmul cardiac, așa că ar fi bine să ceri sfatul unui fitoterapeut înainte de a folosi această plantă. Este interzisă femeilor însărcinate.

Cum o folosești:

Se face infuzie din una sau două lingurițe de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Se beau trei căni pe zi. Tinctura se ia în cantitate de unul sau doi mililitri de trei ori pe zi.

Senna, pentru afecțiunile dermatologice

Senna (Cassia sau Herpetic alata) este un arbust tropical originar din Surinam, dar care se găsește în prezent în toată zona tropicală. Crește de-a lungul râurilor.

Indicații:

Are proprietăți laxative, antimicrobiene și antifungice. Poate fi utilizată, extern, pentru tratarea problemelor dermatologice cum ar fi piciorul de atlet, micozele superficiale, pitiriasis versicolor, acnee și înțepături de insecte. Intern, este indicată în bronșite, paraziți intestinali și alte probleme stomacale. În mod tradițional, frunzele erau folosite pentru tratamentul pecinginei, frunzele zdrobite pentru problemele pielii, semințele ca antihelmintic și rădăcinile împotriva afecțiunilor uterine.

Cum se folosește:

Se face infuzie dintr-o linguriță de semințe, flori și frunze de senna la o cană cu apă fierbinte. Se beau trei căni pe zi. Pentru uz extern, se aplică sucul din frunze direct pe zona afectată, de două-trei ori pe zi.

Sursa: Revista „Libertatea pentru femei”

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *