Mănânci mult, cântărești puțin – cea mai eficientă și sănătoasă dietă!
Câți nu și-ar dori să mănânce pe săturate și totuși să slăbească? Considerată una dintre cele mai sănătoase și eficiente, dieta volumetrică, elaborată de nutriționista americană Barbara Rolls, își propune să te slăbească frumos, fără restricții cantitative, dar cu rezultate pe termen lung și cu condiția să consumi anumite alimente sățioase. Este mai degrabă un stil de viață și mai puțin un plan de slăbit.
Vei scăpa de 0,5-1 kg pe săptămână și vei rămâne suplă atât timp cât nu te vei abate de la reguli:
De avut în vedere
În primul rând, faptul că slăbești lent poate fi descurajant, însă nu trebuie să te sperii, ci dimpotrivă. Cu cât lași mai mult răgaz organismului să se adapteze la noul regim, cu atât mai sigură va fi reușita. Un dezavantaj major este că mesele implică pregătirea lor acasă, deci s-ar putea să-ți treacă prin gând să abandonezi dacă nu-ți place să gătești. Vestea bună este că găsești la supermarket legume deja spălate, curățate și tăiate – așadar, ai scăpat de-o grijă. Cele congelate sunt, de asemenea, o soluție pentru a pregăti rapid masa.
Scopul este să ai în față o porție mare din alimentele potrivite. Doar astfel reușești să bucuri creierul, inducându-i dintr-o privire senzația de preaplin. De exemplu, în loc de o jumătate de hamburger și o mână de cartofi prăjiți, care împreună au 330 de calorii și nici măcar nu te fac să te simți sătulă, poți alege să mănânci același număr de calorii dintr-un hamburger de curcan cu o chiflă integrală și o garnitură generoasă de legume! Iată alte idei:
- Dimineața, mănâncă o salată mare de fructe ori cereale integrale cu lapte sau cu iaurt degresat.
- La prânz, alege o porție consistentă de paste integrale cu sos de roșii ori cotlete de miel cu multe legume înăbușite din care să te înfrupți la discreție.
- Seara, consumă o supă-cremă sau o supă de pui cu legume (fără tăiței) și o salată de crudități cu fasole boabe.
- Ca gustări, ronțăie între mese rondele de morcov crud cu hummus, felii de măr, brioșe cu fulgi de ovăz.
4 categorii
Nutriționista împarte alimentele în patru categorii, în funcție de densitatea energetică – alimentele cu densitate mare au multe calorii și sunt reduse cantitativ, iar cele cu densitate scăzută furnizează mai mult volum, dar calorii puține: primele două includ produse cu densitate mică și foarte mică, iar ultimele, medie și ridicată:
- La liber – poți mânca oricând și oricât toate felurile de legume (roșii, ciuperci, broccoli), crude, fierte sau în supe, mai puțin amidonoase (cartofi).
- Porții decente, dar îndestulătoare – cereale integrale (orez brun, paste din grâu integral), proteine ușoare, leguminoase (mazăre, fasole boabe) și lactate cu puține grăsimi.
- Porții foarte mici – snacksuri coapte, brânzeturi, carne împănată.
- Foarte rar – alimente prăjite, prăjituri, nuci.
Sursa: femeia.ro