Dieta DASH declarată cea mai sănătoasă dietă
În urma sttudiilore efectuate cu ajutorul guvernului american, s-a ajuns la concluzia ca dieta DASH este cea mai sanatoasa si cea mai recomandata pentru diabetici din trei motive: iti ajuta organismul sa fie mai sanatos, functioneaza cu adevarat si este un echilibru de alimente sanatoase si gustoase, fiind slaba in grasimi saturate si colesterol. Mai mult, aceasta dieta poate deveni un regim alimentar de sine statator, ducand la reducerea riscului de a face diabet, boli de inima, infarct sau pietre la rinichi și, totodată, nu este deloc greu de tinut.
In plus, cercetatorii asigura ca, daca te tii serios de aceasta dieta, vei slabi in doar doua saptamani, fara sa fie nevoie sa iti controlezi constant numarul de calorii consumate. Cum acest plan de alimentatie nu exclude nicio grupa de alimente, este foarte usor de tinut. Mai mult, este gandita in asa fel incat sa iti scada tensiunea arteriala, sa creasca nivelul colesterolului bun si al trigliceridelor.
1. Cerealele se consuma de 6-8 ori pe zi
Cand vorbesc de cereale, nutritionistii care au recomandat dieta DASH se refera la paine (o felie), orez, cereale sau chiar paste. Concentreaza-te pe cerealele integrale, pentru ca ele contin mai multe fibre si nutrienti. De exemplu, este indicat sa consumi orez brun in loc de orez alb, paste din grau integral, in loc de paste normale si, evident, paine integrala, in loc de paine alba normala. Cerealele sunt slabe in grasimi, de aceea sunt recomandate. Evita sa pui unt pe paine sau sa adaugi mancarurilor tale sosuri.
2. Legumele se consuma de 4-5 ori pe zi
Rosii, morcovi, broccoli, cartofi dulci, legumele verzi si toate celelalte legume bogate in fibre, vitamine si minerale precum potasiul si magneziul sunt recomandate. Incearca sa nu te gandesti la legume ca la garnituri pentru mancarurile tale. De exemplu, poti sa mananci la pranz putin orez brun fiert, peste care sa pui un amestesc de legume preparate la aburi. Atat legumele congelate, cat si cele proaspete sunt bune. Cand cumperi legume congelate, alege-le pe cele pe al caror ambalaj scrie ca sunt slabe in sodiu.
3. Fructele se consuma de 4-5 ori pe zi
O multime de fructe sunt permise in cea mai buna dieta a noului an, iar majoritatea nu au deloc nevoie de preparare pentru a constitui o masa sanatoasa ori o gustare delicioasa. La fel ca legumele, fructele sunt bogate in fibre, potasiu si magneziu si sunt, in general, slabe in grasimi (exceptie facand avocadoul si nucile de cocos).
Incearca sa mananci un fruct la fiecare masa si cate unul drept gustare, apoi bucura-ti papilele cu un desert facut dintr-un mix de fructe cu iaurt slab in grasimi. Daca alegi sa consumi sucuri naturale din fructe, asigura-te ca nu contin zahar.
4. Lactatele se consuma de 2-3 ori pe zi
Lapte, iaurt, branza si alte lactate sunt o sursa necesara de calciu, proteine si vitamina D in cea mai buna dieta. Secretul este sa alegi doar produsele cu un continut foarte mic de grasimi sau chiar lipsite de grasimi, pentru ca, altfel, ele iti pot afecta colesterolul.
5. Carnea nu trebuie consumata de mai mult de 6 ori pe saptamana
Carnea este o importanta sursa de proteina, vitamin B si zinc. Dar pentru ca pana si carnurile slabe contin grasimi si colesterol, nu le consuma in cantitati mari. Inlocuieste 200 de grame de carne cu 300 de grame de legume. Te vei satura la fel de repede, dar vei asimila mai putin colesterol. Nu uita sa arunci pielita si sa mananci peste precum somonul, tonul sau heringul, pentru ca este bogat in acizii grasi omega 3, care te ajuta sa reduci nivelul total de colesterol.
6. Alunele si semintele, de 4-5 ori pe saptamana
Migdalele, semintele de floarea soarelui, fasolea, lintea si altele din aceasta categorie sunt surse bune de magneziu, potasiu si proteine. De asemenea, sunt bogate in fibre. Este important sa nu consumi aceste produse de mai mult de 4 ori pe saptamana, pentru ca sunt bogate in calorii.
7. Grasimi si uleiuri, de 2-3 ori pe zi
Grasimile iti ajuta organismul sa absoarba vitaminele esentiale si iti imbunatatesc sistemul imunitar. Dar grasimile in cantitati mari iti cresc ingrijorator de mult riscul de a face boli de inima, diabet sau a ajunge la obezitate. Dieta DASH implica limitarea cantitatii de grasimi consumate la mai putin de 27% din totalul de calorii consumate zilnic si concentrarea pe cele mai sanatoase, monosaturate.
8. Dulciurile se consuma de 4-5 ori pe saptamana
Daca urmezi dieta DASH, nu trebuie sa elimini in totalitate dulciurile (desi doua saptamani nu ar insemna asa mult). Incearca sa consumi cat mai putine totusi. Alege-le pe cele care sunt slabe in grasimi, precum inghetata de fructe, jeleurile, prajiturile dietetice etc.
9. Alcoolul si cafeina
Consumul excesiv de alcool iti creste hipertensiunea arteriala, asa ca cea mai buna dieta a anului recomanda domnilor sa consume doar 2-3 bauturi pe saptamana, iar femeilor una cel mult. Cat priveste cafeina, dieta DASH nu este clara in privinta consumului ei si asta pentru ca modul in care cafeina influenteaza hipertensiunea arteriala nu este inca stiut cu certitudine. Daca ai deja probleme cu tensiunea, este recomandat sa iti consulti medicul in privinta acestei diete.
Sursa: divahair.ro