Solarul imbatraneste pielea, o rideaza, poate provoca pete maronii sau poate duce chiar la cancer. Chiar daca visam cu totii sa avem o piele cafenie si sa aratam ca si cum ne-am petrece jumatate din viata intr-un loc cu mult, e indicat sa ocolim cabinele unde putem obtine o bronzare artificiala.
Medicul dermatolog Proca Ancuta explica pentru Gandul de nu ar trebui sa alegem niciodata solarul pentru a ne schimba culoarea pielii.
1. Doar o sesiune de bronzare la solar creste sansele utilizatorilor de a dezvolta melanom cu 20%, iar fiecare sesiune suplimentara in acelasi an mareste riscul cu aproape doua procente. Organizatia Mondiala a Sanatatii adaugat radiatiile emise de catre cabinele de bronzat pe lista celor mai periculoase forme de radiatii cauzatoare de cancer.
2. Creste riscul de cataracta si cancer ocular si poate duce la orbire. Melanomul se poate dezvolta chiar si in irisul ochiului.
3. Radiatiile UV de la solar sunt de 15 ori mai periculoase pentru sanatate decat expunerea la soare. Cabinele de bronzare emit radiatii UV de 15 ori mai intense ca soarele.
4. Poate produce arsuri (aparitia eritimului insotit de senzatia de usturime) sunt cele mai cunoscute efecte acute ale expunerii excesive la radiatiile ultraviolete. Cabinele de bronzat emit o doza crescuta de radiatii intr-un timp scurt, crescand semnificativ si riscul de arsuri ale pielii.
5. De fiecare data cand va bronzati, apar noi modificari degenerative in celulele pielii, pentru ca textura tegumentului se modifica. Astfel, treptat, se ajunge la uscarea pielii (xeroza cutanata), imbatranire prematura, riduri si pete de batranete.
6.Solarul suprima imunitatea pielii. Razele UVB din cabina de bronzare interfereaza cu buna functionare a sistemului imunitar al organismului, asa ca va poate face mai vulnerabil la diferite boli . Suprimarea sistemului imunitar se crede a fi un factor important in dezvoltarea cancerelor cutanate si se datoreaza scaderii numarului de celule de antigen din piele.
7. Daca cineva va spune ca trebuie sa utilizati cabinele de bronzare pentru vitamina D, trebuie sa stiti ca aceasta informatie este inselatoare. Radiatia UVB este cea care determina pielea sa produca vitamina D, dar cele mai multe cabine de bronzare emit numai radiatii UVA. Puteti obtine vitamina D din mai multe tipuri diferite de alimente, multivitamine, nu este necesar sa mergeti la solar pentru asta.
8. Provoaca dependenta. De aceea, poate aparea obsesia de a fi cat mai bronzat , fenomen numit tanorexie. În plus , radiatiile UV de la paturile de bronzare elibereaza endorfine si alte substante chimice, care ne fac sa ne simtim bine, fapt care contribuie si mai mult la intarirea acestei dependente. Persoanele care sufera de tanorexie au impresia ca nu sunt niciodata suficient de bronzate.
9. De multe ori, cabinele de bronzat nu sunt dezinfectate corespunzator dupa fiecare utilizator, asa ca pot duce la raspandirea unor boli, cum ar fi infectiile bacteriene, virale si fungice. De la solar putem contacta pitiriazis verzicolor, veruci vulgare, papiloame, stafilococi sau streptococi.
10. Frumusetea este data mai degraba de o piele alba, dar tanara, decat de una bronzata, dar imbatranita. Pielea deschisa la culoare a fost considerata secole de-a randul un semn al nobletii, fiind asociata cu sanatatea si pozitia sociala inalta.
Sursa: sanatate.bzi.ro
loading...