Încearcă să dormi suficient! Afecțiuni la care sunteți predispuși în lipsa somnului

loading...

Somnul este benefic pentru starea generală de sănătate, iar atunci  când vă odihniți suficient, faceți față cu ușurință activităților zilei. Lipsa somnului duce, temporar, la oboseală, tulburări ale dispoziției sau lipsă de concentrare.

Pe termen lung însă, somnul insuficient este asociat cu numeroase boli cronice, care pot afecta semnificativ calitatea vieții. Dacă aveți tulburări ale somnului, fie nu puteți adormi, fie aveți un somn întrerupt, este necesar să consultați un medic pentru identificarea cauzei și, eventual, pentru prescrierea unor medicamente sau ceaiuri care vă pot ajuta să vă odihniți corespunzător. Aflați care sunt afecțiunile care pot apărea din cauza lipsei de somn.

Obezitatea

În timpul somnului, organismul secretă hormoni care controlează apetitul, metabolismul și procesarea glucozei. Lipsa somnului duce la dezechilibrul acestor hormoni, precum și al altora (creșterea secreției de insulină, ce determină acumularea kilogramelor în exces). În plus, lipsa somnului duce la scăderea nivelului de energie, implicit, la reducerea capacității de concentrare, dar și la îngreunarea efectuării exercițiilor fizice. În schimb, predispune la mâncatul peste măsură. Acești factori favorizează apariția obezității, care duce, la rândul ei, la alte consecințe neplăcute (boli ale inimii, dureri osteoarticulare și alte boli cronice).

Diabetul

Somnul insuficient poate determina apariția diabetului și a rezistenței la insulină (precursorul diabetului), prin influențarea modului în care corpul procesează glucoza utilizată pentru energie. Studiile arată că persoanele care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte au un risc mult mai crescut de a dezvolta diabet.

Hipertensiunea și alte boli de inimă

Chiar și perioadele mici de somn insuficient pot crește tensiunea arterială. Lipsa somnului duce, prin urmare, la apariția bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral. Apneea de somn și bolile cardiovasculare sunt în strânsă legătură. Aceste persoane se trezesc de mai multe ori pe noapte, ca rezultat al închiderii căilor respiratorii în timpul somnului. Cu timpul, apneea de somn poate duce la apariția hipertensiunii arteriale, care este, în sine, un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.

Tulburări ale dispoziției

Poate mulți nu cred, însă chiar și o singură noapte de somn insuficient poate cauza iritabilitate și schimbări ale dispoziției în ziua următoare. Tulburările de somn cronice au fost corelate cu depresia, anxietatea și anumite afecțiuni mentale. Persoanele care nu dorm suficient experimentează sentimente neplăcute, precum tristețe, mânie, epuizare mentală sau un stres accentuat. În plus, acestea pot deveni pesimiste și pot simți nevoia de izolare socială. Toate aceste simptome pot fi ameliorate sau pot dispărea după mai multe nopți de somn odihnitor.

Slăbirea sistemului imunitar

Sistemul imunitar produce anumite substanțe care pot lupta împotriva infecțiilor, dar pot cauza, de asemenea, oboseală. Persoanele care dorm suficient au un sistem imunitar mai puternic și, prin urmare, corpul lor este capabil să lupte împotriva infecțiilor la o capacitate crescută, comparativ cu persoanele care nu se odihnesc. Somnul este important pentru sănătatea generală și pentru funcționarea corectă a întregului organism. Lipsa acestuia predispune la numeroase afecțiuni de ordin fizic și psihic și nu este de ignorat.

Sursa: Revista Farmacia ta

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *