Modul de calcul al caloriilor pe care le consumi zilnic
Dieta sănătoasă implică un calcul zilnic al caloriilor și un balans optim între proteine, carbohidrați și lipide. Nu numai numărul de calorii zilnic sau câte grame de carbohidrați mâncăm contează totuși. Mâncarea sănătoasă presupune respectarea unor principii de bază.
Câte calorii au proteinele, carbohidrații sau lipidele?
- un gram de proteine are 4 calorii
- 1 gram de carbohidrați are tot 4 calorii
- 1 gram de grăsimi sau lipide are 9 calorii
În plus față de a ști câte calorii sunt într-un gram de proteină, grăsime sau carbohidrat, trebuie să știm și câte grame din fiecare putem mânca pe zi într-o dietă sănătoasă, o dietă prin care să pierdem din grăsime.
Pentru a fi o persoană sănătoasă (cu un trup subțire sau bine făcut), nu este suficient să mâncăm numai mâncare cu puține calorii sau mâncare sănătoasă pur și simplu, ci mâncare sănătoasă pentru care s-a calculat un balans optim între cele 3 mari substanțe organice: proteine, grăsimi și carbohidrați. Ca atare, un calculator al caloriilor alimentelor nu este singura opțiune pentru o dietă sănătoasă.
Vă întrebați câte proteine trebuie să consumăm zilnic? Câți carbohidrați putem consuma? Câte lipide sunt recomandate pe zi?
Dacă dorim să ardem grăsimile, trebuie să respectăm un balans optim zilnic astfel:
- 30% proteine, 15-20% grăsimi, 50-55% carbohidrați.
- Trebuie să avem în vedere că o dietă care ne propune valori extrem de mici din cele trei elemente are foarte puține șanse de reușită pe termen lung.
- Este ușor să calculăm câte grame din fiecare substanță organică trebuie să mâncăm.
Cum calculăm necesarul de calorii zilnic:
- Calorii zilnic x procent proteine / 4 calorii per gram = grame din proteine
- Calorii zilnic x procent grăsimi / 9 calorii per gram = grame din grăsime
- Calorii zilnic x procent carbohidrați / 4 calorii per gram = grame din carbohidrați
Calcul: Spre exemplu, într-un plan de dietă cu un necesar de 2000 calorii zilnic și procentele recomandate mai sus de 30% proteine, 20% grăsimi și 50% carbohidrați:
- (2000 x 0.30) / 4 = 150 grame proteine
- (2000 x 0.20) / 9 = 44 grame grăsimi
- (2000 x 0.50) / 4 = 250 grame carbohidrați
Untul și uleiul conțin exclusiv grăsimi, iar zahărul și mierea conțin exclusiv carbohidrați. Nu toate alimentele au însă o singură substanță organică în compoziție, ci mai degrabă sunt compuse din diverse procente din fiecare dintre acestea trei.
Puteți proceda în următorul mod: vă cumpărați diverse produse, citiți etichetele și organizați.
Dacă știți cât din fiecare dintre aceste substanțe se află în fiecare, numărul de calorii și calculul acestora devine ușor:
- (grame proteine x 4) + (grame grăsimi x 9) + (grame carbohidrați x 4) = total calorii
Încercați să respectați și balansul de 30% proteine, 15-20% grăsimi, 50-55% carbohidrați.
Articol relatat de prodieta