Vârsta dă tonul alegerilor culinare
E bine de știut că, în funcție de vârsta la care te găsești, este imperios necesar să știi ce, cum și cât să mănânci.
La 20 – 30 ani calciu și fibre: Un studiu realizat de Institutul național de dietă și nutriție din Marea Britanie, arată că un procent mare de tineri nu își iau necesarul zilnic de nutrienți esențiali, precum calciul, acidul folic și fier. Oasele continuă să se dezvolte până după vârsta de 20 de ani, iar deficitul de calciu crește riscul de osteoporoză. Un alt obicei greșit este neglijarea micului dejun, ceea ce duce la un aport scăzut de fibre și la o predispoziție către bolile gastrointestinale.
Nu trebuie să îți lipsescă din alimentație:
- lactatele: consumă trei porții de produse lactate zilnic (o porție poate fi un pahar cu lapte sau o felie de brânză)
- fibrele: în fiecare dimineață, ia un mic dejun care să includă cereale integrale, lapte semidegresat și un pahar cu suc natural de fructe.
- Fructe și legume: mănâncă cinci porții de legume pe zi.
La 40 ani exerciții fizice și antioxidanți: La această vârstă, exercițiile fizice și alimentația sănătoasă devin tot mai importante. O dietă bogată în antioxidanți te va feri de bolile de inimă, de Alzhaimer, de cataractă și de cancer. Fierul contribuie la prevenirea sindromului de oboseală cronică.
Nu trebuie să îți lipsescă din alimentație:
- Antioxidanții: germenii de grâu, nucile, alunele și uleiul de măsline, de soia, de floarea soarelui sunnt surse importante de vitamina E. De asemenea, fructele de mare și peștele conține omega 3 și seleniu.
- Fierul: ficatul și carnea roșie slabă sunt alimente din care acest nutrient este ușor absorbit de organism.
La 50 ani mai puține grăsimi: Colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat sunt probleme comune la această vârstă. O dietă săracă în grăsimi saturate și zaharuri, bazată pe fructe și legume este cea mai bună cale de a preveni aceste probleme. De asemenea te poți confrunta cu osteoporoza și afecțiuni ale articulațiilor. Pentru aceasta consumă alimente bogate în calciu și fă mișcare zilnic.
Nu trebuie să îți lipsescă din alimentație:
- Soia: este o sursă de fitoestrogeni care contribuie la ameliorarea simptomelor menopauzei și reduc riscul de apariție a cancerului de prostată.
- Peștele gras: o dată pe săptămână, deoarece este bogat în omega 3, esențial în menținerea activității cerebrale.
După 60 ani vitaminele sunt vitale: La această vârstă, organismul absoarbe mai greu vitaminele și mineralele. De aceea, este și mai important să ai o alimentație bogată în nutrienți. Este bine să reduci consumul de sare și să consumi alimente bogate în calciu, omega 3, vitamina D și B 12.
Nu trebuie să îți lipsescă din alimentație:
- Vitamina B 12: ficatul, peștele, ouăle, produsele lactate și cerealele interale sunt bogate în această vitamină.
- Vitamina D: se găsește în unt, ouă și pește gras.
Sursa: Sănătate; Sursa foto: impariamoamangiare.com