Ficatul îți face probleme? Regimul alimentar în bolile de ficat
Cele mai frecvente afecțiuni hepatobiliare sunt hepatitele cronice, dischineziile biliare și litiaza biliară. Simptomele generale sunt: astenie, dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, balonări, senzație de greață și uneori vomă.
Ce alimente trebuie să eviți sau să excluzi:
- Evită carnea de porc, de rață, de gâscă sau de vânat. Dintre acestea, carnea de rață conține cel mai mare procent de colesterol;
- Mezelurile și conservele;
- Omleta, ochiurile prăjite sau maioneza;
- Alimentele conservate și prelucrate, bogate în E-uri, grăsimi și sodiu;
- Peștele (nisetru, cegă, somn, sardele, fructe de mare) și icrele conțin mult sodiu, adevărată otravă pentru ficat;
- Brânzeturile fermentate, smântâna, cașcavalul, laptele nedegresat sunt interzise, deoarece produc balonări și gaze;
- Nucile, alunele și migdalele sunt interzise din cauza grăsimilor concentrate din compoziția lor;
- Dulciurile și prăjiturile cu creme grase, care sunt pregătite cu ouă, cacao și cu frișcă, pateurile cu foietaj, baclavaua, toate sunt foarte dăunătoare ficatului;
- Fasolea și mazărea uscată, castraveții, varza conservată, vinetele, ceapa, usturoiul și ardeiul iute produc balonări și gaze;
- Băuturile alcoolice, băuturi carbogazoase.
De asemenea, medicamentele luate fără prescripție medicală pot și ele afecta considerabil funcția hepatică.
Așadar, în bolile de ficat, regimul alimentar are o importanță majoră, iar salatele ușoare cu ulei de măsline sunt ideale pentru ficat.
Sursa: Adevărul
Sursa foto: cofetariilegeorgi.ro