Oboseală cronică, insomnii, dureri de cap, bufeuri? Puteți suferi de dezechilibre hormonale
Vă simțiți constant obosită, aveți adesea dureri de cap și, în general, o stare nu tocmai bună? Explicațiile pot fi multiple, însă nu este deloc exclus să vă confruntați cu un dezechilibru hormonal, mai ales că nivelul acestor „mesageri chimici” fluctuează de-a lungul vieții.
Hormonii joacă un rol vital în buna funcționare a organismului nostru, fiind responsabili de funcțiile metabolică și sexuală, dar și de echilibrul emoțional, între altele. Deși au un impact major asupra sănătății, hormonii ne atrag atenția abia în cazul unui dezechilibru. Manifestările dezechilibrelor hormonale variază, de la cele ușor de ignorat la cele care vă pot da viața (și întregul organism) peste cap. Așadar, este esențial să știți să identificați semnele acestora pentru a lua măsurile potrivite.
Oboseala cronică
Oboseala pare să fie o prezență permanentă în agitația cotidiană, însă ar trebui să vă atragă cu adevărat atenția atunci când fie nu dispare oricât de mult v-ați odihni, fie se manifestă la intensități ridicate (însoțită și de slăbiciune musculară). Cauza poate fi un nivel prea ridicat de progesteron în sânge sau o disfuncție tiroidiană.
Insomnia
Oboseala permanentă poate fi cauzată și de faptul că nu vă odihniți suficient sau calitatea somnului este deficitară. În această situație, responsabil ar putea fi un nivel prea scăzut de progesteron care nu doar că vă împiedică să adormiți, dar favorizează și trezitul în timpul nopții.
Acneea
Câteva coșuri apărute înainte sau în timpul menstruației sunt normale, nu însă și atunci când acneea persistă pe toată durata ciclului menstrual. Un exces de hormoni androgeni poate stimula suplimentar activitatea glandelor sebacee și afecta celulele pielii de la nivelul foliculilor piloși, favorizând, astfel, erupțiile acneice.
Problemele digestive
Intestinele sunt căptușite cu receptori care interacționează cu hormonii estrogen și progesteron. Așa se face că, atunci când nivelul lor crește sau descrește, apar modificări la nivel digestiv. Diareea, durerile de stomac, balonarea și stările de greață sunt câteva dintre ele. Când li se asociază și alte manifestări (oboseală, acnee, de pildă), pot indica un dezechilibru hormonal.
Bufeuri și transpirații nocturne
Perimenopauza și menopauza sunt etape caracterizate adesea de instalarea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne, manifestări care vă pot pune în pericol odihna.
Acestea apar pe fondul schimbărilor hormonale de tipul unui nivel prea scăzut sau prea ridicat de estrogen, dar și al unuia prea redus de progesteron.
Modificările de dispoziție și depresia
Scăderea nivelului de estrogen, care influențează neurotransmițători ca serotonina, dopamina și norepinefrina, are un impact sesizabil și asupra dispoziției. Astfel, apar iritabilitatea, schimbările bruște de dispoziție și, în cazurile extreme, chiar depresia.
Apetitul crescut
Stările de tristețe sau iritabilitate pot fi însoțite și de creșterea apetitului, cu a sa consecință neplăcută: excesul ponderal. De parcă nu era suficient, s-ar părea că scăderea nivelului de estrogen are impact negativ și asupra leptinei, hormon implicat în reglarea apetitului.
Durerile de cap
Durerile de cap pot fi declanșate de o varietate de factori, printre care și scăderea nivelului de estrogen. De aceea, aceste suferințe apar frecvent chiar înainte sau în timpul menstruației. De asemenea, durerile de cap sunt comune și la menopauză, ca urmare a schimbărilor hormonale specifice.
Modificările la nivelul sânilor
Scăderea nivelului de estrogen poate avea drept consecință reducerea densității mamare, în timp ce creșterea lui peste limitele normale poate determina formarea de chisturi sau noduli. Este esențial să efectuați un consult medical dacă remarcați schimbări la nivelul sânilor, însoțite sau nu de alte simptome.
Sursa: Revista Farmacia ta
Sursa foto: doctorulzilei.ro