Învață să trăiești în armonie cu partenerul. Evită capcanele în cuplu

cuplu

loading...

Viața în doi e o provocare pentru oricine, fiindcă nu intrăm în relație cu experiență și nici nu primim instrucțiuni de utilizare. Deși tindem să credem că partea de aventură e doar apanajul începutului, ajungem să descoperim că se manifestă și pe parcurs, dar ascunde curse în care partenerii pot fi prinși cu ușurință. Atenție la avertismente!

Vina e a ta

Cel mai ușor este să dai vina pe celălalt. De ce ai făcut aia, de ce ai dres aia? Tot punând responsabilitatea în cârca partenerului, s-ar putea să grăbești ruperea legăturii dintre voi. Înțelegerea este o artă, iar cheia constă tocmai în găsirea unui numitor comun, că e vorba de lucruri bune sau de unele mai puțin plăcute. Întotdeauna adevărul e la mijloc și la fel  gradul de vinovăție. Dar, până la urmă, de ce e nevoie să arăți cu degetul spre cineva? Ajută cumva la rezolvarea problemei în cauză? Dacă nu, asta înseamnă că trebuie găsită o soluție cu care amândoi să vă simțiți confortabil, nu doar să vezi că oalele se sparg în capul cuiva.

Doar eu am dreptate

Atitudinea este păguboasă și denotă că nu respecți dreptul celuilalt de a fi el însuși. Acesta va ajunge să se închidă în el, să evite orice confruntare de teamă că nu-i vei lua în seamă părerile, sentimentele, comportamentul. Viitorul relației depinde de tine – ce alegi: să construiești o legătură solidă, care să reziste în timp tuturor intemperiilor sau să ai mereu dreptate? Potrivit psihologilor, tema referitoare la cine are dreptate stârnește resentimente, care sunt prea puternice pentru a mai lăsa loc grijii și înțelegerii pentru celălalt. Pune preț pe valorile partenerului la fel cum faci cu ale tale!

Cât tu și cât eu

Că e despre bani, muncă în gospodărie, efort dedicat cumpărăturilor pentru casă ori chiar despre timp alocat hobby-urilor personale, măsurătorile la zecimală nu fac bine relației! În loc să te concentrezi pe cine oferă mai mult (iubire, finanțe, timp), fă în așa fel încât să te bucuri de ceea ce  ai. Dacă tu ești jumătatea mai generoasă a familiei, imprimă această atitudine pe unde treci! Cu siguranță, gesturile nu vor rămâne neobservate. Sigur că echitatea este necesară, însă nu trebuie să faci abuz de ea. Marcheaz-o când crezi că e cazul, dar limitează-te la asta. De exemplu, când el nu te ajută la treburi și le-a lăsat pe toate pe umerii tăi, roagă-l să facă astfel încât să munciți echilibrat.

Facem ca mine

Mariajul nu presupune doar compromisuri. Potrivit psihologilor, există acel tip de compromis în care ambele părți pierd. De exemplu, în cazul în care decideți să ieșiți în oraș, iar tu ții morțiș să mergeți la un restaurant italienesc și el optează pentru unul chinezesc, va trebui să cedeze unul din voi. Aceasta ar fi varianta necâștigătoare. Cea câștigătoare este să mergeți pe teren neutru, la un local internațional. Întreabă-l cât de mult pe o scară de la unu la zece vrea la chinezesc și vei afla cât de puternică îi este dorința. Pune-ți și tu aceeași întrebare. În loc să consumați energie încercând să ajungeți pe un teren comun, o rezolvare sănătoasă este ca partenerul căruia îi pasă mai puțin să se adapteze la nevoile celui căruia îi pasă mai mult. Ideal ar fi, spun specialiștii, ca cei doi să se concentreze să facă ce-i place celuilalt. Negreșit, altruismul are sorți de izbândă!

Te victimizezi

Ți se întâmplă frecvent să aștepți ceva la schimb pentru sacrificiile pe care le faci și la fel de des te amărăște că nu primești nimic? Ei bine, psihologii spun despre tine că ai atitudine de victimă. Deși nu recunoști, cel puțin la nivel subconștient, visezi recompense care să te liniștească sufletește. În general, nu-i nimic rău în a face bine pentru voi doi, dar nu-i tocmai în regulă dacă resimți ulterior un disconfort. Vestea bună este că poți remedia situația. Mai puțin bine este că va trebui să o faci pe cont propriu. Fă un efort și scoate-te singură din starea de neplăcere care deseori se manifestă prin furie, anxietate, libido scăzut, insomnie, oboseală. E în primul rând pentru binele tău, al partenerului și al relației. Un mariaj benefic presupune ca ambii să fiți energici și să simțiți că evoluați.

Vezi doar părțile rele

Atât de tare te nemulțumește partenerul, că nu trece zi fără să-i reproșezi câte ceva. Mai mult, gândești în sinea ta (și când vă certați, o faci chiar cu voce tare) cât regreți pasul făcut în urmă cu mulți ani, acela de a te lega de el pentru totdeauna. Poate ai văzut prea multe filme sau poate chiar cunoști persoane convinse că și-au găsit jumătatea, aspect care te cam întristează. Ascultă-i pe psihologi! Sunt puțini în categoria visată de tine. Cei mai mulți dintre noi se căsătoresc cu cineva care însumează trăsături pozitive și negative, dar care, din fericire, are capacitatea să se schimbe în bine și prin influența partenerului, deci a ta. Așadar. când îi vezi doar părțile rele, ia în considerare că el este și o reflexie a ta.

Capcana supremă

Majoritatea pornim la drum în căsnicie cu gândul că o viață întreagă vom fi ca la început, fericiți și îndrăgostiți, chiar dacă avem acces doar la câteva din elementele ecuației. Suișurile și coborâșurile sunt însă inerente și pot contura în bine sau înspre rău felul în care arată relația după ani de conviețuire. Abia în fața situațiilor dificle ne dăm seama că mariajul se dovedește mai complicat decât ne-am imaginat la început. Și e firesc să fie astfel, fiindcă problemele îi modifică structura, starea și, de multe ori, perspectivele ori viitorul. În fața acestor momente grele, ne declarăm dezamăgiți și etichetăm căsnicia ca greșită! Ipoteza este însă eronată, fiindcă pornim de la convingerea că o căsnicie reușită implică doar lapte și miere. Nimic mai fals! Cheia succesului este să te străduiești să fii fericit fără a avea pretenția de a trăi fericirea în fiecare secundă.

Sursa: Revista Femeia de azi

Sursa foto: stimulintern.com

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *