Beneficiile extraordinare ale cătinei. Citește și, sigur, o vei folosi frecvent
by adminslim ·
Cunoscuta in traditia populara drept o veritabila polivitamina naturala, fructele, frunzele, coaja si semintele acestei plante sunt folosite in practica medicala cu rezultate spectaculoase.
Unul dintre cele mai frumoase si importante daruri ale naturii, catina este, fara indoiala, o impresionanta sursa de sanatate, cunoastere si intrepatrundere a stiintelor. Descoperita si apreciata din cele mai vechi timpuri, proprietatile deosebite ale compusilor sai au determinat cultivarea sa in Asia, SUA, dar si in numeroase tari europene. In Grecia antica, Pedanius Dioscoride (medic, farmacolog si botanist) recomanda catina in hrana cailor de curse, pentru sporirea masei musculare si pentru a da luciu pielii. De altfel, denumirea latina „Hippophaei” provine de la „hippoi- cal” si „phaosi” – a straluci. Utilizata ca remediu pentru ingrijirea pielii, este o componenta esentiala a produselor cosmetice cu actiune nutritiva, revitalizanta si de refacere.
Uleiul de catina actioneaza pentru tratarea unor maladii ale pielii precum eczema, mancarimi sau uscaciuni. De asemenea, datorita capacitatii sale de stimulare si regenerare, s-a dovedit extrem de folositoare in tratamentul arsurilor, ranilor cu vindecare lenta si ulceratiilor. Din 1977, catina este inregistrata oficial in farmacopeea chinezeasca. Produsele obtinute din aceasta planta constituie componente alimentare care ajuta organismul sa-si regleze functiile si sa aiba o imunitate ridicata.
Fructele incetinesc procesul de imbatranire
Componentele chimice ale fructului, frunzelor, cojii si semintelor de catina au fost studiate indelung, efectele negative asupra organismului fiind foarte putine si neinsemnate.
Fructele se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie si contin atat vitamine liposolubile (A, E, F, D), cat si vitamine hidrosolubile (B1, B9, C, K, P). Regland permeabilitatea membranei celulare, acestea impiedica imbatranirea si ridarea tenului. Sunt folosite in industria alimentara, silvicultura, farmacie si cosmetica. B-carotenul, prezent cu precadere in fructe, actioneaza ca antiacneic, imunostimulator si are rol de preventie a cancerului. Serotonina, cel mai important factor antistres, regleaza nivelul glucozei, este un antioxidant eficace, evita formarea radicalilor liberi si stimuleza raspunsul imun al leucocitelor in apararea antibacteriana. Datorita continutului ridicat de vitamine, minerale si oligoelemente, fructul de catina este practic un concentrat de energie. Se poate consuma sub diverse forme – siropuri, gemuri, sucuri, lichioruri sau vinuri.
Ulei de catina in tratarea cancerului
Produsul de cea mai mare importanta este uleiul de catina. Bogat in vitamina E, acesta este folosit in scop profilactic pentru incetinirea proceselor de imbatranire si in preventia cancerului, precum si ca tonic general in situatii de stres. Ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice sunt doar cateva dintre bolile ce pot fi tratate cu succes prin acest ulei atat de sanatos.
Pentru uz intern, este considerat un adjuvant in tratamentul unor afectiuni ale aparatului cardiovascular si digestiv, asigurand protectie coronariana, imbunatatind functia de detoxifiere a ficatului. Este un bun tonifiant general, antianemic si vitalizant. Datorita continutului mare in beta-caroten, are rol in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare (hemeralopie, prezbitism, cheratomalacie, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataracta). Pentru uz extern, se foloseste in afectiuni dermatologice, ORL, in tratamentul local al eczemelor, arsurilor termice si chimice, degeraturilor sau ranilor cu vindecare lenta. De asemenea, este singurul produs natural recunoscut pentru protectia perfecta impotriva radiatiilor solare. E folosit in medicina cu rezultate spectaculoase in geriatrie, tratarea depresiilor, a bolii Parkinson, a tumorilor si leucemiei.
Uleiul de catina poate fi utilizat ca un supliment alimentar ce permite organismului sa-si sporeasca propria imunitate, sa refaca sistemele functionale si sa nu permita instalarea unor maladii.
Utilizarea in cosmetica
Ingredientele bioactive, fiecare cu actiunea sa specifica, fac din uleiul de catina o materie prima cu multiple efecte benefice pentru industria cosmetica. Se utilizeaza in toate maladiile pielii si mucoaselor, in iritatii, deshidratari, eczeme, arsuri, ulceratii si leziuni de orice fel. Laptele demachiant cu ulei de catina indeparteaza eficient impuritatile si resturile de machiaj, dand prospetime si vitalitate pielii. Demachierea se efectueaza seara, inainte de culcare, laptele de catina fiind recomandat pentru toate tipurile de ten. Toate produsele cosmetice care contin ulei de catina au propietati nutritive, cicatrizante, emoliente, antiimbatranire si de protectie antisolara.
Cum preparam catina
Ceai: o lingurita cu fructe de catina, proaspete sau uscate, se oparesc cu o cana de apa clocotita, se zdobesc, se lasa pana la cinci minute, apoi lichidul se strecoara si se indulceste. Se recomanda consumul a doua cani de ceai, zilnic. Acesta este indicat in tratarea unor afectiuni precum stari de avitaminoze, boli specifice copiilor, convalescenta dupa tuse convulsiva, in raceli si pojar. Suc: se zdrobesc 700-800 de grame de fructe proaspete, se pun in cinci-sase litri de apa si un kilogram de zahar. Se fierb si se amesteca cu o lingura de lemn. Apoi se strecoara si, dupa ce se raceste, se pastreaza in sticle bine inchise. Este excelent pentru prevenirea gripei. Se recomanda un paharel de suc cand vremea incepe sa se raceasca. De asemenea, se pot face combinatii intre sucul de morcovi si cel de catina, obtinandu-se astfel o bautura extrem de sanatoasa.
Sirop: la sucul proaspat se adauga fie zahar, fie miere. Siropul obtinut se pastreaza in sticle, la loc racoros si intunecat. Se consuma in diverse cure, dar nu mai mult de patru-cinci lingurite pe zi. Are efect energizant, mareste rezistenta organismului la efort, fiind util si in tratarea cazurilor de alcoolism, anemii, stres sau gingivite.
Pulberea de catina uscata: se obtine din fructele uscate de catina, care se macina cat mai fin. Pastrarea este indicata in borcane de sticla, pentru a nu pierde fractia uleioasa. Este utilizata pentru intarirea sistemului imunitar, in cazul tulburarilor de crestere la copii sau lipsa apetitului. Uleiul de catina: se amesteca 200-300 de grame de fructe de catina uscate si date prin rasnita de cafea cu 200-300 ml ulei de floarea-soarelui sau chiar mai mult. Dupa ce se depun partile solide, se separa, iar ceea ce ramane impregnat cu ulei se stoarce printr-o panza deasa.
Partea solida poate fi folosita pentru nutritie ca vitaminizant. Si scoarta uscata poate fi folosita. Aceasta se marunteste mai intai, dupa care se transforma in praf cu ajutorul rasnitei de cafea. Activitatea pozitiva pusa in evidenta se refera in special la efectul antiinflamator, analgezic si anticonvulsiv. Praful de scoarta se va tine sub limba (intre un varf de cutit si o lingurita) timp de 10 minute dupa care se inghite. Extern, acesta se pune pe rani, care apoi se panseaza.
Articol relatat de: incomemagazine.ro
Sursa foto: adevarul.ro