Beneficiile piperului negru asupra sănătății tale
Beneficiile piperului negru asupra sănătății includ: ameliorarea tulburărilor respiratorii, tusei, răcelii, constipației, indigestiei, anemiei, impotenței, crampelor musculare, afecțiunilor dentare, parodontozei, diareei și bolilor de inima.
Piperul negru este fructul plantei de piper negru care face parte din familia Piperaceaelor și este folosit atât ca un condiment cât și ca medicament.Piperina chimică, care este prezentă în piperul negru, determină gustul picant.
Piperul negru este originar din Kerala,un stat din sudul Indiei. Din cele mai vechi timpuri, piperul negru este unul dintre condimentele cele mai intens tranzacționate în lume. Nu este o plantă sezonieră fiind disponibil pe tot parcursul anului. Când se usucă, acest condiment derivat din plantă este numit boabă de piper, iar apoi după măcinare sub formă de pudră este folosit în alimente pentru a adăuga acestora aromă și savoare.
Datorită proprietăților sale antibacteriene, piperul este folosit pentru a păstra produsele alimentare. Este o sursă bogată de mangan, fier, potasiu, vitamina C, vitamina K și fibre dietetice. De asemenea, piperul negru este un foarte bun agent anti-inflamator.
Beneficiile piperului negru asupra sănătății includ:
Bun pentru stomac
Piperul mărește secreția de acid clorhidric în stomac, facilitând astfel digestia. Digestie corectă este esențială pentru a evita diareea, constipația și colicii. Piperul ajută la prevenirea formării de gaze intestinale iar atunci când este adăugat în dieta unei persoane, poate accelera transpirația și urinarea, care elimină toxinele din organism. Transpirația elimină toxinele și curăță porii de corpuri străine care s-ar putea depune acolo și se pot elimina, de asemenea, excesul de apă sau acumulările acesteia cunoscute sub numele de edem.
În ceea ce privește urinarea, se poate elimina acid uric, uree, excesul de apă și grăsime, deoarece 4% din urină se compune din grăsime. Referitor la digestie, stimulând digestia vă ajuta să pierdeți în greutate, stimulează funcționarea generală a organismului, prevene diferite afecțiuni gastrointestinale și cancerul colonorectal. Capacitatea sa de a elimina gazele se datorează faptului că piperul negru este un carminativ, care forțează eliminarea gazului din organism printr-o mișcare sănătoasă, în jos, decât prin apăsare în sus într-un mod periculos, deformând cutia toracică superioară și organele vitale. De asemenea, inhibă formarea de mai mult gaz în organism.
Ajută la pierderea în greutate
Stratul exterior al boabelor de piper participă la sfărâmarea celulelor adipoase. De aceea, alimentele piperate sunt o modalitate eficientă de a vă ajuta să scăpați în mod natural de kilogramele în plus.
Sănătatea pielii
Piperul ajută la vindecarea bolii vitiligo, care este o boală de piele care cauzează o depigmentare a zonelor afectate, devenind albe.
Potrivit cercetătorilor englezi, piperina din piper poate stimula pielea să producă pigment.
Tratamentul local utilizând piperina împreună cu terapia cu ultraviolete este de preferat tratamentelor agresive bazate pe produși chimici pentru a trata vitiligo. De asemenea, reduce șansele de cancer de piele din cauza expunerii la radiații ultraviolete excesive.
Îmbunătățirea respirației
În practicile ayurvedice, pipeul, se adaugă tonicelor împotriva răcelii și tusei. Piperul ameliorează sinuzitele și congestia nazală.
El are proprietate expectorantă, ajută la desprinderea depozitelor de mucus și flegma din tractul respirator iar calitatea naturală iritantă vă va ajuta să eliminați aceste aceste mucozități prin actul strănutului sau tusei și astfel vă veți vindeca de orice infecție sau boală provocată de depunerea acestora.
Piperul are calități antibacteriene
Proprietatea antibacteriană a piperului negru ajută la lupta împotriva infecțiilor și înțepăturilor de insecte. Piperul adaugat în dietă ajută la menținerea arterelor curate acționând într-un mod similar cu fibrele răzuind excesul de colesterol de pe pereții acestora, contribuind astfel la reducerea aterosclerozei, care este răspunzătoare pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
Piperul, potențial antioxidant
Un antioxidant ca piperul poate preveni sau repara efectele cauzate de radicalii liberi și, astfel, ajută la prevenirea cancerului, bolilor cardiovasculare și problemelor hepatice. Radicalii liberi sunt produsele secundare ale metabolismului celular care atacă celulele sănătoase și provocă modificări în ADN-ul celular, acestea evoluând în celule canceroase. Antioxidanți ca piperul negru neutralizează acești compuși nocivi și protejează organismul, chiar și simptomele premature de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, petele maronii de vârstă, degenerescența maculară și pierderi de memorie.
Îmbunătățește biodisponibilitatea
Piperul negru ajută la transportul beneficiilor alte plante la diferite organe, maximizând eficiența altor alimente sănătoase pe care le consumăm.
De aceea adăugându-l în alimente, acestea nu numai că au gust delicios, dar ajută ca substanțele nutritive să fie mai disponibile și accesibile organismului nostru.
Tulburările cognitive și sănătatea neurologică
A fost demonstrat în numeroase studii, că piperine, una dintre componentele cheie ale piperului negru reduce disfuncțiile cognitive și de memorie. Căi chimice din creier par a fi stimulate de acest compus organic, încă din primele cercetări s-a demonstrat posibilitatea ca pacienții cu Alzheimer, cei care suferă de demență sau alte boli legate de vârstă sau de malfuncții în cogniție din cauza radicalilor liberi pot beneficia din plin de consumul de piper.
Ulcerul peptic
O serie de studii au arătat că piperul negru ar putea avea efecte benefice asupra mucoasei gastrice afectate și ulcerului peptic, datorită proprietăților sale antioxidante și anti-inflamatorii. Încă se efectuiază cercetări referitoare la eficiența piperului negru asupra sănătății.
Astmul și tusea convulsivă
Piperul este un bun tratament pentru afecțiunile respiratorii, datorită proprietăților sale expectorante și puternic anti-inflamatorii.
Alte beneficii?
Potrivit medicinei ayurvedice, piperul negru ajută, la prevenirea durerilor și a cangrenei.
De asemenea, este indicat în hernii, răgușeală și înțepături de insecte. De asemenea, este frecvent utilizat pentru tratarea cariilor dentare și durerii de dinți. În antichitate, piperul a fost administrat pentru a trata probleme de vedere.
Măcinarea piperului acasă pentru obținerea de pudră este de preferat decât cumpărarea acesteia. Cu toate acestea, chiar pudra de casă își păstrează prospețimea doar pentru 3 luni, în timp ce boabe de piper întregi își pot păstra prospețimea pe termen nelimitat. Astfel, adăugând un vârf de cuțit de piper negru la fiecare masă se îmbunătățește atât gustul mâncării cât și digestia. De asemenea, el îmbunătățește starea generală de sănătate cât și starea de bine.
ATENȚIE
Piperul poate provoca strănut. Pacienții care au suferit intervenții chirurgicale abdominale nu ar trebui să adauge piper excesiv la dieta lor, deoarece aceasta poate avea un efect iritant asupra intestinelor. Piperul negru nu ar trebui să fie consumat în concentrații mari, iar dacă prezentați semne de reacție alergică, se întrerupe utilizarea și consultați un medic!
Sursa: suntsanatos.ro