Detoxifierea organismului cu ajutorul verdețurilor
Leurda, urzica, pătrunjelul, spanacul și ștevia umplu tarabele în această perioadă și sunt un bun prilej să cureți organismul de toxine, oferindu-i totodată o porție de energie și bună dispoziție. Iată cum să procedezi!
Efectele exceselor
Supraalimentarea afectează organismul în numeroase privințe îl forțează și îl obosește, iar acesta nu mai are energie nici să asimileze nutrienții, nici să te mențină vioaie. Mâncarea grasă și combinațiile periculoase pot declanșa tulburări digestive precum balonare, arsuri la stomac, constipație, diaree, dar și probleme severe ca pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare sau crizele de hipertensiune. De asemenea, deloc de neglijat, mâncatul peste măsură aduce kilograme în plus, care se lasă cu greu înlăturate.
Virtuți curative antitoxine
După un răsfăț culinar la care participă chiar și cei cu probleme cronice, organismul are nevoie de o gură de aer proaspăt.
Verdețurile sunt sinonime cu prospețimea fizică și mentală grație vitaminelor și mineralelor cu care sunt înzestrate. O cură cu verdețuri purifică sângele, scade colesterolul, reglează tensiunea arterială, îmbunătățește funcția hepatică și bila leneșă, combate anemia, înnoiește țesuturile, echilibrează flora intestinală și te scapă de constipație, este depurativă și diuretică (vindecă rinichii), tratează viermii intestinali și infecțiile bacteriene, curăță eficient colonul, susține imunitatea și grăbește vindecarea rănilor de tot felul, are acțiune antimicrobiană și antiinflamatoare (ameliorează durerile din artrită, reumatism), contribuie la absorbția calciului (previn osteoporoza), stimulează sistemul nervos, combate anxietatea, depresia și conferă un tonus excelent.
Unul dintre principalele avantaje ale curei este că poți mânca pe săturate, fără să te îngrași. Dimpotrivă, chiar reușești să scapi de excesul ponderal, într-un timp relativ scurt.
Meniu pe 4 zile:
Mic dejun
Ziua 1: 1 pahar de ceai călduț de pătrunjel verde
Ziua 2: 1 pahar suc limpede de spanac, măr și zeamă de lămâie
Ziua 3: 1 pahar smoothie de spanac, pătrunjel, măr și morcov
Ziua 4: 1 porție de omletă cu leurdă
Prânz
Ziua 1: supă-cremă de urzici
Ziua 2: pate de verdețuri (pătrunjel, mărar, ulei de măsline, caju, usturoi verde, zeamă de lămâie) servit cu crudități
Ziua 3: mâncare de ștevie înăbușită
Ziua 4: 1 felie de plăcintă cu spanac și salată verde
Cină
Ziua 1: orez cu leurdă și mazăre verde
Ziua 2: borș de urzici și salată caldă de spanac, ceapă verde, untișor
Ziua 3: mâncare de spanac cu ceapă și usturoi verde
Ziua 4: 1 felie de sufleu de urzici
Sursa: Revista Sănătatea de azi
Sursa foto: ele.ro