Sfaturi pentru un meniu sărac în calorii, care vă ajută să slăbiți
Fie din dorinta de a da jos cateva kilograme, fie pentru un stil de alimentatie mai sanatos, gatitul preparatelor cu putine calorii se numara printre principalele preocupari ale gospodinelor din intreaga lume. Motive pentru care sa ne apucam de un gatit mai sanatos sunt destule, ceea ce ne lipseste uneori este impulsul de a incepe.
Tocmai de aceea, noi ne-am gandit sa impartasim cu voi cateva sfaturi care sa va ajute sa aveti un meniu mai sarac in calorii. Iata care sunt:
1. Reduceti grasimea
Dupa cum bine stim, uleiul si untul pe care le adaugam preparatelor noastre adauga mai multe calorii decat (aproape) orice alt ingredient. In loc sa folositi unt, margarina, ulei sau grasime pentru a preveni lipirea alimentelor de tavi sau cratite, este indicat sa folositi un spray special conceput in acest sens. De asemenea, puteti folosi supe de pui sau legume pentru a da preparate alimentelor. O alta sursa importanta de grasimi vine din produsele lactate. Cel mai bine este sa optati pentru variantele cu cat mai putina grasime, regasite in supermarketuri.
2. Folositi carne slaba
Folositi carne slaba, indiferent daca alegeti carnea de pui, curcan sau peste. Nu uitati insa ca pielea nu trebuie consumata atunci cand ne dorim o friptura cu numar redus de calorii.
3. Scoateti grasimea de pe carne
Inainte de a pregati carnea, acordati-va cateva momente pentru a curata grasimea vizibila de pe suprafata carnii, precum si pielea. Dupa cum spuneam, pielea contine o multime de calorii si grasimi.
4. Reduceti zaharul
Zaharul poate fi redus cu pana la jumatate in multe prajituri si produse de patiserie. Evident ca gustul nu va mai fi la fel de dulce, insa puteti adauga o cantitate mai mare de vanilie, scortisoara, cuisoare sau nucsoare pentru o aroma mai intensa. De asemenea, exista multe alternative ale zaharului pe piata. Totusi, trebuie sa fiti atenti, pentru ca este posibil ca anumiti inlocuitori ai zaharului sa-si piarda gustul la temperaturi ridicate.
5. Alegeti metoda potrivita de gatit
Evitati sa prajiti sau sa sotati alimentele si optati pentru a coace in cuptor, la tigaie, la gratar sau a le fierbe. Evitati pe cat posibil folosirea uleiului, untului si a grasimii pentru a gati.
6. Folositi multe legume
Folositi legume cat mai colorate si aratoase pentru felurile voastre de mancare. Acestea contin vitamine, minerale si foarte putine calorii, contribuind la mentinerea starii de satietate pentru mai mult timp. Puteti folosi legume si pentru a inlocui carnea din anumite preparate.
7. Folositi ingrediente pline de aroma
Atunci cand folositi ingrediente pline de arome nici nu trebuie sa puneti cantitati mari pentru un gust delicios. De exemplu,atunci cand folositi branza, alegeti un tip mai aromat, precum gorgonzola sau cheddar si folositi o cantitate mica. De asemenea, puteti folosi ierburi aromate proaspat taiate in detrimentul celor uscate.
Articol relatat de portalul gustos.ro.