Sângerarea gingivală, o afecțiune pe care o neglijezi, deși o poți trata ușor
Sângerările gingivale sunt provocate de inflamații ale gingiei. Deși, de cele mai multe ori, se pot rezolva extrem de ușor, există cazuri în care pot indica afecțiuni ale gingiilor, precum gingivită sau paradontoză, unele dintre principalele cauze ale căderii dinților.
Cel mai important aspect de care trebuie să țineți cont este că orice sângerare gingivală recurentă este o problemă care necesită tratament. Cauzele sau afecțiunile care pot provoca aceste sângerări sunt multiple, iar singurul care poate să stabilească un diagnostic corect este medicul stomatolog. Factorii care pot contribui la îmbolnăvirile paradonțiului, deci și la sângerările gingivale, sunt: igiena deficitară, fumatul, bolile sistemice (diabetul), alimentația incorectă, stresul, unele medicamente și diverși factori hormonali.
Gingivita, cea mai comună cauză
Cea mai frecventă cauză a sângerărilor gingivale este reprezentată de bolile parodontale. Gingivita reprezintă o formă ușoară de îmbolnăvire paradontală, reversibilă, caracterizată de o inflamație a țesuturilor moi din jurul dinților, adică a gingiilor. Printre simptomele gingivitei se numără și sângerarea gingiilor la atingere, în timpul periajului zilnic sau atunci când folosiți ața dentară. Tratamentul gingivitelor constă în îndepărtarea factorului etiologic principal – placa bacteriană și tartrul, prin detartraj, periaj profesional și air-flow cu pulbere de bicarbonat de sodiu. Acest tratament va fi completat de fiecare pacient printr-o igienă mai bună, utilizarea aței dentare și a periuțelor interdentare. Controalele regulate la medicul stomatolog și igienist sunt esențiale.
Cariile și obturațiile
Cariile dentare situate în apropierea gingiei sau obturațiile care nu urmează perfect conturul dintelui, precum și lucrările dentare (coroanele) care nu sunt perfect adaptate pe dinte sunt, de asemenea, factori iritanți care mențin un nivel crescut de placă, favorizând gingivita, starea de inflamație și sângerarea. De asemenea, o tehnică agresivă a periajului dentar și folosirea unei paste de dinți abrazive pot face mai mult rău decât bine dinților și gingiilor, ducând la sângerări și retracții gingivale. În anumite cazuri, chiar masticația normală poate produce microtraumatisme ce duc la mici sângerări gingivale.
Gingivita de sarcină
Femeile însărcinate sunt predispuse la sângerări gingivale. De obicei, responsabilă pentru această neplăcere este gingivita de sarcină. Particulele alimentare prinse între dinți și gingii atrag bacterii care pot duce la această inflamație. Deși gingivita poate afecta pe oricine, de multe ori, hormonii produși în timpul sarcinii o agravează, prin faptul că determină umflarea țesuturilor și creșterea aportului sangvin la nivelul gingiilor. Cea mai bună modalitate de a evita gingivita în timpul sarcinii este periajul și folosirea aței dentare în mod regulat (minimum de două ori pe zi), chiar dacă acest lucru produce disconfort. De asemenea, nu uitați de apa de gură.
Sursa: Revista Farmacia ta
Sursa foto: adevarul.ro