Slăbește sănătos. Dieta cu salate
Dieta cu salata verde sau cu salate în general este ușor de ținut, acasă, în oraș sau la serviciu. Dieta cu salate poate include și grătar de pui sau curcan și pește (orice fel de pește gătit la cuptor sau aburi). Salatele pot fi însoțite o dată pe zi de o felie de pâine de secară. Adăugați proteine slabe în dieta cu salată verde. Tofu, fasolea, tonul și ouăle fierte sunt surse excelente de proteine. Și nu uitați să beți multă apă plată cu lămâie!
Când ne gândim la dieta cu salate, ne vin probabil în minte acea salată verde însoțită de roșii și castraveți și alte ingrediente care nu țin de foame. Vom expune mai jos, printre rețetele consacrate de salate (salată italiană, bulgărească, grecească, cu pui, cu ton, s.a.) și rețete de salate mai puțin cunoscute la români, dar care țin de foame pentru mult timp și care aduc un aport important de proteine.
Ce să evitați:
Pentru cei care doresc să slăbească cu dieta cu salate, nu le recomandăm pe cele care conțin: cartofi, morcovi, orez, paste, crutoane, porumb, cașcaval, maioneză, mult ulei fie el și de măsline. Toate aceste ingrediente îngrașă căci fie au un indice glicemic mare (pastele, crutoanele, morcovii, cartofii, porumbul au toate un IG mare), fie au prea multe calorii (cașcavalul, maioneza și uleiul sunt bombe calorice).
1) SALATE clasice, simplu de preparat:
a) Salata Caprese (Rețetă salată: mozzarella în zer + roșii feliate + 1 linguriță de pesto)
b) Salată Bulgărească (Rețetă salată: salata verde, roșie, castravete, ardei gras, măsline negre, șuncă slabă de pui sau curcan, ou fiert, sare, piper alb (lămâie și ulei de măsline după gust)).
c) Salată Grecească (Rețetă salată: salata verde, brânză telemea de oaie grasă, ardei gras, castraveți, roșii, măsline negre, sare, piper alb (lămâie și ulei de măsline după gust))
d) Salată cu Pui (Rețetă salată: salată verde, castraveți, roșii, ardei gras, piept de pui, ciuperci, sare, piper alb (lămâie și ulei de măsline după gust))
e) Salată cu Ton (Rețetă salată: salată, castraveți, roșii, ardei gras, măsline, ton, sare, piper alb, lămâie și ulei de măsline – după gust)
f) Salată de rucolla cu parmezan (Rețetă salată: rucolla, parmezan, lămâie)
g) Salată ProVitamine (Rețetă salată: rucolla, somon fume, măr, grapefruit, portocale, roșii cherry)
h) Salată italiană: steagul verde, alb, roșu (Rețetă salată: salată verde, măsline verzi, castraveți, brânză feta sau tofu, roșii-cherry; oței balsamic, ulei de măsline extravirgin, sare, piper)
2) Salată marocană cu sfeclă roșie
Sfecla roșie este de ajutor în nenumărate probleme de sănătate, inclusiv pentru detoxifierea ficatului. Sfecla roșie stimulează sistemul imunitar îmbunătățind respirația celulelor și oxigenarea țesuturilor. Despre sfeclă vă mai putem spune că își păstrează proprietățile indiferent de modul de gătire. Sfecla roșie contribuie la metabolismul grăsimilor, nu are efecte adverse și este bine tolerată de majoritatea oamenilor. Atenție, sfeclele mici sunt mai dulci decât cele mari.
Ingrediente necesare:
- 2 sfecle roșii curățate de coajă și fierte la aburi
- 2 linguri ulei de măsline
- o jumătate lămâie
- 1 cățel usturoi (sau 1/2 ceapă)
- o jumătate de legătură de pătrunjel (sau coriandru, dacă vă place)
- 1 vârf linguriță chimion măcinat
- sare, piper, chili
Mod de preparare:
Se fierbe sfecla roșie curățată de coajă în multă apă cu puțină sare, până când intră furculița ușor în ea. Se lasă să se răcorească, apoi se taie cubulețe.
Se strivește usturoiul (sau se toacă ceapa mărunt) și se adaugă. Se stropește cu suc de lămâie și ulei de măsline. Se presară sfecla cu sare, piper, chili, chimion, pătrunjelul tocat fin. Se amestecă ușor și se gustă de condimente.
Se lasă să stea 1 oră să se amestece gusturile.
Timp de preparare: 20 min.
Marinare: 1 oră,
3. Salată de avocado cu ardei
Este bine-cunoscut faptul că avocado are un conținut bogat în „grăsimi sănătoase”, cum ar fi grăsimile mononesaturate și acizii grași esențiali. Avocado este o sursă foarte bună de fibre alimentare, vitamina C, vitamina K și acid folic – esențiale pentru formarea de celule sanguine. Atunci când cumpărăm avocado, trebuie să avem în vedere că la apăsare, degetele trebuie să intre puțin în fruct, dar nu prea mult. În cazul în care cumpărați avocado tare, îl puteți împacheta în hârtie și așeza lângă banane. Hârtia și apropierea bananelor determină coacerea mai rapidă a fructului de avocado.
Ingrediente:
- 6 avocado, tocate mărunt
- 4 roșii tăiate felii mici; o ceapă mică, tocată mărunt
- câteva fire de coriandru tocat
- 1 ardei iute tocat foarte fin
- sucul de la 4 lămâi, sare, piper
Mod de preparare:
Avocado, roșiile, ceapa, coriandrul, zeama de lămâie, ardeiul iute, sarea și piperul pe pun într-un bol mare și la final se amestecă ușor.
Atunci când țineți dieta cu salate, mâncați cât mai variat. Sfecla roșie, avocado, lintea, fasolea, tofu, vinetele sunt recomandate pentru o dietă foarte diversificată!
Sursa: prodieta