Uleiul care previne bolile de inimă, micșorează colesterolul și ajută la slăbire
Uleiul de arahide este considerat a fi cel mai bun ulei care există în domeniul fripturilor și al legumelor sotate rapid. Consumat frecvent și cu moderație, uleiul de arahide poate preveni bolile de inimă, micșora nivelul colesterolului rău, poate ajuta la slăbire prin scăderea apetitului, preveni artrita, senzația de uscăciune și deshidratare a pielii, problemele tenului, constipația și alte afecțiuni.
Uleiurile care conțin cantități mai mari de grăsimi mononesaturate, precum uleiul de canola și de arahide, tind să fie printre cele mai sănătoase variante, din moment ce contribuie la scăderea lipoproteinelor cu densitate joasă (sau colesterolul rău), în timp ce cresc lipoproteinele cu densitate mare (colesterolul bun, necesar organismului).
Înțelegerea compoziției și puctului de fum, dar și cunoașterea aromelor acestor uleiuri vă pot ajuta să decideți care dintre ele poate fi folosit în orice situație dată. Uleiurile nu ar trebui să fie folosite la temperaturi mai mari decât punctul lor de fum, din moment ce acesta degajă fum și substanțe periculoase numite radicali liberi care pot dăuna celulelor organismului. Dacă doriți să gătiți utilizând flacăra mare, ca atunci când prăjiți, de exemplu, atunci uleiul de arahide este o alegere mai bună decât uleiul de canola pentru că are un punct de fum mai ridicat.
Uleiul de arahide este o alegere bună pentru prăjit, sosuri, călit, preparate la cuptor, dressing-uri pentru salate și pentru gătit, în general. Este deosebit de folosit în special în felurile de mâncare asiatice datorită aromei subtile de arahide.
Beneficiile vitaminei E din uleiul de arahide
Vitamina E este un antioxidant care protejează fiecare celulă a corpului neutralizând radicalii liberi care dăunează celulelor și contribuie la dezvoltarea riscului de a face anumite tipuri de cancer și boli de inimă. Food and Nutrition Board, de la Institute of Medicine vă recomandă să luați 15 miligrame de vitamina E pe zi. O lingură de ulei de arahide conține mai mult de 2 miligrame Vitamina E, ceea ce înseamnă 15 procente din necesarul zilnic.
Scăderea colesterolului
Uleiul de arahide intră în categoria grăsimilor mononesaturate, considerate „grăsimi bune”, potrivit Harvard School of Public Health. Grăsimile mononesaturate pot ajuta la scăderea coleserolului și la reducerea inflamației. Cercetătorii olandezi au coordonat un studiu în care participanții consumau grăsimi mononesaturate și polinesaturate, în locul carbohidraților. Participanții au înregistrat descreșteri ale lipoproteinelor cu densitate scăzută sau LDL, purtătoare de colesterol care blochează și rigidizează arterele. De asemenea, aceștia au înregistrat o creștere a nivelului de lipoproteine cu densitate mare sau HDL, care curăță și îndepărtează particulele LDL din fluxul sanguin și de pe pereții celulelor.
Uleiul de arahide scade riscul de ateroscleroză
În 2010, cercetătorii de la North Carolina State University au evaluat uleiul de arahide, arahidele și făina de arahide fără grăsimi și beneficiile lor în reducerea aterosclerozei. Studiul, publicat în „Journal of Food Science”, a fost realizat pe cobai cărora li s-au administrat diete bogate în grăsimi și în colesterol. Până la finalul celei de a 24-a săptămâni de studiu, după ce au fost adunate suficiente mostre de la cobai, cercetătorii au descoperit că aceia care au fost hrăniți cu produse pe bază de arahide aveau un colesterol total mai mic decât grupul care nu a primit hrană suplimentară pe bază de arahide. Deoarece colesterolul mare duce adesea la ateroscleroză, cercetătorii au concluzionat că uleiul de arahide, precum și arahidele și făina de arahide, pot întârzia procesul de dezvoltare a aterosclerozei. Acest beneficiu ar putea proveni din antioxidanți, alături de grăsimile bune din produsele pe bază de arahide.
Controlul diabetului
Un raport realizat de Evros K. Vassiliou, de la Department of Biological Sciences de la Kean University, precizează că acidul oleic ce se găsește în uleiul de arahide reduce efectul inhibitorilor secreției de insulină din organism. Raportul concluzionează că o dietă bogată în acid oleic poate ajuta pacienții cu diabet de tip 2 să mențină insulina la un nivel normal. Acest lucru ar putea permite anumitor pacienți cu diabet să devină mai puțin dependenți de insulină.
Reacții alergice. În vreme ce unele persoane cu alergii pot tolera uleiul de arahide, altele manifestă aceleași reacții alergice la ulei, la fel ca în cazul arahidelor, după cum menționează website-ul Allergic Child. De obicei, persoanele alergice la arahide nu pot tolera uleiul pur, presat la rece, de arahide.
Cum folosim uleiul de arahide la gătit?
Uleiul de arahide are o textură mătăsoasă și o culoare galben pală. Punctul de fumegare al uleiului este unul foarte ridicat, fiind potrivit pentru preparatele culinare, mai ales în cazul alimentelor sotate, rumenite sau prăjite. Legumele, carnea, peștele pot fi sotate, rumenite în ulei de arahide.
„Adeseori sunt întrebată ce mănânc eu zilnic la prânz sau cină. Răspunsul este simplu: de cele mai multe ori aleg salate proaspete și legume asociate cu proteine slabe. Am întotdeauna în casă legume: morcovi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină, ceapă. Mazărea, dovleceii, fasolea verde, porumbul boabe, sunt și ele printre preferatele mele. Acestea sunt legumele și rădăcinoasele de bază pentru multe preparate, dar eu le sotez în numai câteva minute în tigaia de ceramică cu ulei de cocos sau de arahide. Acest tip de ulei este mai scump, dar folosesc puțin, iar beneficiile pentru sănătate sunt mult mai mari decât cele ale uleiurilor obișnuite. Alegeți întotdeauna un ulei obținut prin presarea la rece a arahidelor crude, neprăjite, care au mai multe proprietăți nutritive. Legumele ocupă jumătate sau chiar trei sferturi din farfurie. Alături pun carne fără piele sau grăsime, pește, brânzeturi (sau tofu). Carnea nu are dimensiunea mai mare de cea a unui pachet de cărți de joc și, deși cel mai des consum curcan, pui și vită, îmi place diversitatea și aleg ocazional și porc, iepure, vânat.” ne spune Elena Roșu, tehnician Nutriționist despre tipuri de ulei și alimentația zilnică.
Uleiul de arahide are un conținut ridicat de acizi grași, din care în jur de 48.3% acizi grași monosaturați, 33,4% acizi grași polisaturați și 17,7% acizi grași saturați. Pe lângă acești acizi mai conține acid arahidonic, linoleic (omega-6), oleic (omega-9).
Având punctul de fumegare foarte ridicat, uleiul de arahide este potrivit pentru tehnici culinare care folosesc temperaturi înalte, ca sotarea, sotarea rapidă (stir-fry) și prăjire. Uleiul este deosebit de versatil, iar utilizările sale se extind foarte mult, putând fi folosit și la prepararea sosurilor reci, ca dressing-uri și maioneze. De asemenea, este ideal pentru „diluarea” uleiurilor foarte aromate, cum sunt uleiul brun de susan și uleiul de nucă. Se poate utiliza și în sosuri cu oțet.
Sursa: prodieta