Nici nu v-a trecut prin cap câte beneficii vă aduce dușul rece

dus

loading...

Duşul rece s-a dovedit a avea un efect uimitor asupra bunăstării şi sănătăţii.

Simpla schimbare a mânerului temperaturii spre rece poate într-adevăr o mare îmbunătăţire în viaţa voastră.

Iată cele 15 beneficii ce vă vor schimba complet viziunea privitor la duşul cu apă rece.

1. Duşul rece vă măreşte puterea de voinţă

Pentru un începător, mărimea puterii de voinţă luate de la un duş rece poate semăna cu cea a unui călugăr Shaolin, deoarece pentru un om obişnuit acesta este un salt destul de mare.

 A face ceva atât de rezistent, în fiecare zi, chiar atunci când te trezeşti, necesită o putere mentală mare.La început, după fiecare duş rece, ai o senzaţie de parcă ai cucerit Everestul.

Şi cu timpul, această putere mentală şi disciplină va deveni un obicei automat care se va răsfrânge asupra fiecărui domeniu al vieţii voastre.

2. Îmbunătăţeşte rezistenţa emoţională

Vă agitaţi, vă enervaţi sau vă supăraţi cu uşurinţă?

Duşul rece poate ajuta. Pe bune, duşurile reci vă antrenează sistemul nervos să fie mai rezistent la stres.

Aşa cum arată acest studiu, duşul rece acţionează ca o formă mică de stres oxidativ asupra sistemului nervos.

Şi cu timpul, organismul se adaptează la el.

În esenţă, veţi deveni mai calm şi veţi începe ziua cu o dispoziţie mai bună.

Când veţi face primii paşi în duşul rece, nu veţi fi capabili să gândiţi potrivit şi să respiraţi liber.

Dar, după o lună veţi gândi despre fiecare zi într-o manieră similară cu concentraţia Zen, deoarece apa rece ca gheaţa nu va mai avea efect asupra curajului vostru.

Aceasta se va transforma într-un obicei de zi cu zi care va mătura tot „gunoiul” stresant care de obicei distruge starea voastră de spirit.

3. Duşul rece reduce stresul

Odată cu creşterea adaptării la situaţiile de stres, duşurile reci vor scădea nivelul de acid uric şi vor ridică nivelul glutationului în sânge, făcându-vă în general mai puţin stresat.

4. Duşurile reci măresc vigilenţa

Dacă sunteţi printre curajoşii cei car deja au făcut un duş rece, atunci veţi şti că, la început este greu de respirat. Dar nu vă speriaţi. Această respiraţie extremă adâncă, în fiecare dimineaţă, vă va creşte în mod considerabil rata de admisie de oxigen şi ritmul cardiac, rezultând într-o doză naturală de energie pe tot parcursul zilei.

Când veţi obţine controlul sub apa rece, această respiraţie profundă va face ca senzaţia de alertă să vă părăsească.

5. Vor îmbunătăţi pielea şi părul dvs.

Dacă nu aţi fost încă motivat să vă simţiţi mai bine, atunci posibil veţi fi motivat să arătaţi mai bine.

Una dintre cele mai bune modalităţi de a îmbunătăţi pielea şi părul este de a face duşuri reci.

Cel mai important, este gratuit !

Potrivit dermatologului certificat, Jessica Krant, apa rece ca gheaţa poate ajuta pielea noastră la prevenirea pierderii prea multor uleiuri naturale.

Şi părul capătă acelaş beneficiu.

Plus la cele de mai sus, unul dintre beneficiile duşului rece este şi faptul că acesta va ajuta părul să arate mai strălucitor, puternic şi sănătos, crescând aderenţa lui la nivelul scalpului.

Acesta este o veste bună pentru oricare din voi care se tem de pierderea părului!

6. Stimulează pierderea de greutate

Un alt motiv din care duşul rece vă va face să arătaţi mai bine, este faptul că el contribuie la pierderea greutăţii.

Cei mai mulţi oameni nu ştiu acest lucru, dar există două tipuri de grăsime în corpul dumneavoastră.

Grăsimea brună şi grăsimea albă. Grăsimea albă este rea. Este grăsimea corpului pe care noi o urâm atât de mult.

Grăsimea brună este bună. Funcţia sa este de a genera căldură şi a menţine corpul cald.

Atunci când faceţi un duş rece, se activează grăsimea brună, rezultând într-o creştere a energiei şi a caloriilor arse pentru a menţine corpul cald. În aşa măsură, încât potrivit acestui studiu, temperaturile scăzute pot creşte de 15 ori grăsimea brună de la cantitatea normală, ceea ce poate duce la o pierdere a greutăţii cu 5 kilograme pe an.

7. Duşurile reci cresc cantitatea de testosteron

Unul dintre cele mai mari beneficii a duşului rece, este că ele provoacă creşterea nivelului de testosteron la bărbaţi. În ce măsură e greu de spus, dar potrivit acestui studiu, căldura (chiar şi în cantităţi mici) are un efect asupra ADN-ului şi ARN-ului nostru, şi sintezei proteinelor în testiculele masculine.

Amuzant fapt: Tocmai acesta este motivul din care testiculele la bărbaţi atârnă în afara corpului, ele trebuie să rămână reci.

Acest studiu sprijină acest lucru, arătând că doar 15 minute de creştere a temperaturii în testiculele unui şobolan au provocat o scădere mare de testosteron.

8. Stimulează fertilitatea

Un alt beneficiu interesant al duşurilor reci este faptul că acestea cresc numărul spermatozoizilor din spermă şi măresc fertilitatea.

Băile fierbinţi au fost dovedite a fi un bun contraceptiv.

Bărbaţii care au făcut un duş fierbinte de jumate de oră timp de 3 săptămâni, au devenit infertili pentru următoarele 6 luni!

Mai mult decât atât, un studiu la USCF, a arătat că bărbaţii care au încetat să facă băi calde regulate au arătat o creştere a numărului de spermatozoizi de până la 491%.

În timp ce doar un duş fierbinte nu va fi la fel de devastator asupra spermei, oricum careva efect va fi.

Amintiţi-vă, pentru funcţionarea normală a testiculelor este nevoie de rece, aşa că, dacă dumneavoastră încercaţi să concepeţi, optaţi pentru un duş rece.

9. Duşurile reci îmbunătăţesc circulaţia sangvină

Dacă nu sunteţi încă convis să vă simţiţi sau să arătaţi mai bine, apoi poate faptul de a fi mai sănătos, vă va motiva. Duşurile reci îmbunătăţesc circulaţia sangvină prin trimiterea sângelui la organele interne pentru a le încălzi. Această stimulare a sistemului circulator este importantă pentru sănătatea cardiovasculară generală. Odată ce apa rece loveşte corpul, capacitatea sa de a îndrepta circulaţia sângelui spre artere pentru a pompa mai eficient şi mai mult sânge, prin urmare, măreşte starea generală a sănătăţii inimii, potrivit lui Dr. Joseph Mercola, un expert în sănătatea naturală.

De asemenea, duşul rece poate scădea tensiunea arterială, curăţa arterele blocate, astfel îmbunătăţind sistemul vostru imunitar.

10. Duşul rece îmbunătăţeşte imunitatea

Unul dintre cele mai importante beneficii ale duşurilor reci este că ele sporesc imunitatea.

Un studiu din Anglia a arătat că, duşurile reci regulate cresc capacitatea de luptă a celulelor albe din sânge împotriva bolilor, spre deosebire de leucocitele celor care fac regulat duşuri calde.

Investigatorii de la Institutul de Cercetarea Thrombosis din Marea Britanie au sugerat că, organismul încearcă să se încălzească în timpul şi după duşul rece, astfel metabolismul se accelerează şi activează sistemul imunitar, ceea ce duce la eliberarea mai multor celule sangvine albe.

11. Duşul rece curăţă sistemul limfatic

Un beneficiu suplimentar, dar crucial, a corpului tratat cu duşuri reci este sistemul limfatic.

Rolul sistemului limfatic în organismul nostru este faptul că el curăţă deşeurile din celule noastre. Acest lucru este esenţial în apărarea organismului dumneavoastră de infecţii nedorite. Iar atunci când sistemul limfatic este blocat, aceasta se va manifesta prin aşa simptome cum ar fi, răceli frecvente şi dureri articulare.

Duşurile de contrast, succedate de apă rece şi fierbinte, va ajuta sistemul limfatic contractând vasele limfatice, atunci când sunt expuse la frig şi se relaxându-le atunci când sunt expuse la căldură. Aceast proces, în esenţă, pompează lichidul care poate stagna în vasele limfatice, rezultând într-un sistem imunitar mai puternic şi mai sănătos.

12. Duşurile reci accelerează recuperarea musculară

Dacă sunteţi un atlet probabil ştiţi că, cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru a vă recupera după un antrenament intens este o baie de gheaţă. (Un studiu din anul 2009 confirmă acest lucru.) Dar pentru aceasta nu aveţi nevoie de un centru de instruire high tech cu scufundări în apă rece pentru a putea obţine aceste beneficii. Pur şi simplu făceţi un duş rece.

Cu toate că nu va fi la fel de efectiv ca o baie de gheaţă cu scufundare completă, oricum aceasta vă va îmbunătăţi circulaţia şi va ajuta la eliminarea a unei anumite cantităţi de acid lactic.

Încercaţi să succedaţi apa foarte fierbinte şi foarte rece, pentru a determina sângele de a veni şi pleca de la suprafaţa corpului. Muşchii voştri vă vor mulţumi.

13. Duşul rece potoleşte depresia

Unul din avantajele cele mai remarcabile de la duşul rece este faptul că acesta uşurează simptomele de depresie.

Duşurile reci stimulează o regiune cunoscută sub numele, Locus coeruleus (en), care este sursa principală de noradrenalină a creierului, un produs chimic care joacă un rol în atenuarea depresiei.

Plus uşorul „electroşoc” furnizat spre creier de duşul rece, transmite o cantitate copleşitoare de impulsuri electrice de la terminaţiile nervoase periferice spre creier, ceea ce ar putea avea ca rezultat un efect anti-depresiv.

Există o mare densitate de receptori de rece în piele, mult mai mulţi decât există pentru înregistrarea căldurii.

Şi potrivit acestui studiu, nu sunt doar vorbe goale.

14. Ele vă trezesc

Evident, un duş de rece ca gheaţa de dimineaţă, face să vă veniţi rapid în fire.

Am discutat despre modul în care acesta din punct de vedere ştiinţific vă creşte vigilenţa, dar să dăm ştiinţa la o parte, dacă aveţi probleme cu deşteptarea de dimineaţă şi să începeţi ziua, duşul rece va schimba acest lucru.

15. Apoi ele, vă adorm

În mod ironic, în timp ce duşurile reci vă trezesc dimineaţa, terapia rece este una din cele mai bune metode pentru a avea nopţi de somn adânc.

Nu este neapărat să începeţi cu rece. Aceasta este o uşurare pentru mulţi. Puteţi începe duşul cu apă fierbinte şi să vă bucuraţi de el. Dar, în decursul ultimelor trei minute trebuie să fie rece! Atâte de rece, cât e posibil  să curgă la moment.

Sursa: inbors.com

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *