Supe de prin lume adunate pentru diferite afecțiuni
Supele au multe caracteristici care le recomandă. Sunt uşor de făcut şi uşor de digerat, oferind şi nutrimentele de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru a-şi reveni.
Supa de pui este remediul suprem pentru răceli. În China, supa picantă şi acră, cu oţet de orez, ghimbir şi usturoi, este folosită pentru tratarea congestiei. Supa de varză, populară în Europa de Est, este acum un remediu casnic recomandat pentru ulcere. În alte părţi ale lumii, alte reţete de supe sunt preţuite pentru proprietăţile lor tămăduitoare. Iată doar câteva.
India: supa de gahat pentru hipertensiunea arterială
În comunităţile de fermieri din India Centrală, o plantă indigenă numită gahat este deseori prescrisă pentru controlarea hipertensiunii arteriale. Gahatul are o mică sămânţă ovală asemănătoare cu lintea, cu aromă de fân proaspăt tăiat. Atunci când păstăile au ajuns la maturitate, ele sunt culese, uscate şi bătute cu bastoane de lemn. Seminţele sunt apoi curăţate şi sortate.
Kuluth saar, sau supa de gahat, este o mâncare uşoară, cu o vagă aroma de mucegai. Este deseori amestecată cu iaurt şi servită cu orez. Seminţele de gahat sunt puse la înmuiat timp de opt ore, apoi lăsate să germineze alte opt ore înainte de a fi fierte la foc mic în apă. Alte ingrediente ale supei includ kokum (un mic fruct, de culoare violet-închis, al unui arbore mereu verde) şi mulţi căţei de usturoi. O lingură de seminţe de rodie pisate într-o pastă fină este deseori adăugată la o cană de supa de gahat pentru a ajuta la dizolvarea calculilor renali şi biliari.
Gahatul poate fi găsit la magazinele de specialităţi indiene. Dar dacă nu găsiţi gahat, şi din linte se poate obţine o supa excelentă cu multe fibre.
China: supă de ginkgo pentru jet lag
Grace Young este un bucătar chinez care zboară mii de kilometri în fiecare an. Oricând se întoarce la familia sa, există o oală mare de supă de ginkgo pe aragazul ei. Este o gustare pentru noaptea târzii (siu ye) care ajută organismul să îşi revină după efectele zborului îndelungat (jet lag). Fructele de ginkgo din această reţetă, conform medicinei tradiţionale chinezeşti, sunt recomandate pentru vindecarea tusei şi reducerea mucusului.
Ingredientele-cheie sunt tofu uscat (foo jock), fructe de ginkgo fără coajă (bockguo) şi scoici chinezeşti uscate (gawn yu chee) plus o porţie sănătoasă de ghimbir ras. Unii bucătari adaugă şi friptură din pulpă de vacă.
Filipine: supă de pui cu ghimbir pentru durerile articulare
Medicamente cum ar fi aspirina şi ibuprofenul pot ameliora durerea artritică, dar de ce să nu încercăm această alternativă caldă: supa de ghimbir. Ghimbirul conţine gingerol, un compus care blochează acţiunea prostaglandinelor, substanţe chimice asemănătoare cu hormonii, care contribuie la dezvoltarea inflamaţiei. Ghimbirul poate acţiona de asemenea împotriva virusurilor gripale. In Filipine, supa de pui cu ghimbir (tinola de pui) este de obicei preparată cu papaia verde, dar puteţi să folosiţi în schimb şi spanac.
Tinola de pui
Următoarea reţetă clasică provine de la Centrul Maya Culinary Arts din Manila. 6 linguri de ulei vegetal 3 căţei de usturoi zdrobiţi 2 linguri de ghimbir proaspăt ras, 1 ceapă mare, 1,5 kg de carne de pui dezosată, tăiată ca pentru sote 1,75 litri de apă, 2 mâini de spanac proaspăt sos de peşte pentru gust piper pentru gust
Într-o tigaie mare, încălziţi jumătate din cantitatea de ulei şi sotaţi usturoiul, ghimbirul şi ceapa. Atunci când ceapa devine transparentă (nu maronie), scoateţi ingredientele şi puneţi-le deoparte. în aceeaşi tigaie adăugaţi restul de ulei şi prăjiţi puiul bine. Atunci când puiul este gata, puneţi înapoi usturoiul, ghimbirul şi ceapa, adăugaţi apa şi aduceţi la fiert. Reduceţi focul şi fierbeţi la foc mic, parţial acoperit, timp de 30 de minute. Adăugaţi spanacul şi amestecaţi. Chiar înainte de servire, adăugaţi sosul de peşte şi piperul. Pentru 8 porţii.
Statele Unite ale Americii: supa de pui preferată a mamei
Acesta s-ar putea să fie unul dintre cele mai populare remedii casnice care s-a inventat vreodată. Cercetările recente au arătat că există chiar date ştiinţifice care să ateste acest lucru iniţial din folclor: se pare că supa de pui poate să ajute la prevenirea declanşării, de către leucocite, a inflamaţiei şi congestiei din căile aeriene superioare.
Există multe motive pentru care este bine să păstrăm o oală la fiert cât timp suntem răciţi. Supa bogată, aburindă, reduce congestia, iar ingredientele picante cum ar fi usturoiul şi ceapa au efecte antivirale moderate. Pentru a oferi supei şi mai multă putere, adăugaţi câţiva căţei de usturoi tăiaţi când este aproape gata.
Supa de pui preferată a mamei
Pentru un efect mai puternic împotriva congestiei, adăugaţi puţin ardei cayenne şi o lingură de ghimbir proaspăt ras la această reţetă.
1 pui întreg tăiat în opt bucăţi
1 kg de morcovi tăiaţi mărunt
1 kg de ceapă
4 căţei de usturoi, zdrobiţi
sare, piper, pătrunjel şi mărar după gust
Puneţi bucăţile de pui într-o oală mare, acoperiţi cu apă şi aduceţi la fiert. Reduceţi apoi focul şi înlăturaţi spuma care se formează. Adăugaţi morcovii şi ceapa şi fierbeţi la foc mic două sau trei ore, adăugând apă atunci când este nevoie. Zdrobiţi usturoiul şi adăugaţi-l în supa, apoi asezonaţi cu sare, piper, mărar şi pătrunjel. Pentru o supa mai groasă, scoateţi un polonic sau două din legume, pasaţi-le şi apoi adăugaţi-le înapoi în supa. Pentru 10 porţii.
1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest