Problema greutății. Modul în care e bine să ne hrănim. Masa de prânz și cina

cina

loading...

V-am prezentat într-un articol anterior cum trebuie să abordăm micul dejun, pentru a nu acumula surplus de kilograme. Dar cum ne hrănim la prânz și la cină? Iată câteva sfaturi utile:

Masa de prânz

Depinde adesea de programele din școli și facultăți. Nu e un motiv pentru a ignora faptul că pizza, lasagna, diferite alte produse din aluat cu grăsimi combinate cu glucide sunt pline de calorii rele și lipsite de micronutrimente necesare. Alimentul gras-dulce e dușmanul siluetei și al sănătății. Și totuși, haideți să recunoaștem că nu se întâmplă nicio tragedie dacă nu rezistăm tentației și mâncăm o bucată din aceste „otrăvuri”, dacă lucrul acesta nu se întâmplă decât foarte rar. Greșeala se măsoară în calorii!

Când mănânci „la botul calului”, măcar să-ți alegi un sandviș compus din pâine „cu cereale”, crudități, piept de pui sau de curcan, chiar jambon. Faimosul „jambon-unt-brânză” franțuzesc este recomandabil doar dacă pâinea este „cu cereale”, dacă n-are dimensiunea unei baghete și, mai ales, dacă untul nu e în mare cantitate. Un iaurt și niște fructe crude sau coapte pot încheia masa de prânz.

Cina

E în măsură să compenseze eventualul dezechilibru generat de masa de prânz. Sunt indicate:

  • Cruditățile cu lămâie sau puțin ulei de măsline ori de rapiță – pentru adolescentele care n-au un sistem digestiv fragil. Celelalte se vor ospăta cu o supă sau cu legume fierte, alese dintre cele cu frunze: spanac, creson, fasole verde, mazăre păstăi. Acestea conțin acidul folic ce le lipsește în mare măsură femeilor occidentale.

A nu se uita: legumele feculente, legumele uscate, orezul integral, pastele.

  • Proteinele animale de tipul: ou fiert tare, jambon degresat, carne sau pește, în cantități de 100-150 de grame.
  • 50 de grame pâine „cu cereale”
  • Un produs lactat: brânză albă 0%-20%, combinată – de ce nu? – cu fructe fierte și trecute prin sită. Dacă fierbem fructele în casă, vor conține mai puțin zahăr.

Consumat seara, zahărul este un adevărat dușman al siluetei; el provoacă o creștere a secreției de insulină care împiedică topirea nocturnă a grăsimilor.

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *