Arma perfectă împotriva toxinelor, antioxidanții se regăsesc din plin în alimente la care nici nu te gândești. Află la ce-i bun fiecare
Antioxidanții naturali sunt nutrienți care ne protejează celulele de efectele radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea și îmbolnăvirea lor. Se împart în diverse categorii – de care cel mai probabil n-ai auzit vreodată -, dar merită atenția ta, pentru că fiecare în parte are proprietăți de-a dreptul uimitoare. Iată ce și unde găsești:
Cartofi – conțin caratenoizi.
Un aliment banal la prima vedere, cartoful ascunde beneficii comparabile cu cele oferite de roșii ori afine: antioxidanții pe care îi conține protejează organismul de cancer și păstrează inima sănătoasă.
Sfat: Consumă și coaja! Dacă prepari cartofii la cuptor, nu o evita, pentru că ea conține cea mai mare concentrație de antioxidanți!
Popcorn – conține polifenoli.
Polifenolii se regăsesc în fructe, ceai verde și ciocolată. Au rol antiinflamator și anticancerigen. În plus, popcornul conține multe fibre.
Sfat: Nu adăuga sare sau unt la floricele! Nu fac nici un bine siluetei tale.
Ciocolată – conține flavonoizi, antioxidanți din grupul polifenolilor.
Atenție însă, nu orice fel de ciocolată aduce beneficii! Ciocolata obișnuită, cu lapte și cea albă nu conțin antioxidanți. Când cumperi, caută pe ambalaj procentul de cacao din compoziție. Cu cât este mai mare (peste 60%), cu atât e mai bine.
Sfat: Alege ciocolata amăruie, dar nu consuma mai mult de patru pătrățele pe zi! E cantitatea recomandată.
Ouă – conțin luteină.
Luteina face parte din grupul carotenoizilor și se regăsește și în diverse legume cu frunze verzi. Din ouă însă, organismul o asimilează mai ușor. Cel mai cunoscut beneficiu este cel de protecție împotriva cataractei și a problemelor de vedere aduse de înaintarea în vârstă.
Sfat: Se pare că un ou consumat zilnic timp de cinci săptămâni crește nivelul de luteină din organism cu aproape 30%, fără să afecteze în vreun fel colesterolul.
Scorțișoară – conține uleiuri fenolice.
O singură linguriță de scorțișoară conține mai mulți antioxidanți decât 100 de grame de fructe de pădure. Reglează nivelul glicemiei, fiind de ajutor diabeticilor.
Sfat: Savurează cerealele de la micul dejun altfel decât erai obișnuită: presară deasupra lor scorțișoară! E o metodă sigură de a-ți asigura porția zilnică din acest condiment-medicament. În plus, s-a dovedit că puterea antioxidanților conținuți de cereale crește remarcabil în combinație cu scorțișoara.
Sursa: Femeia de azi Foto: romaniatv.net