Papanași fierți, deliciu moldovenesc pe care nu trebuie să îl ratezi

papanasi

loading...

Moi, pufoși, ușor de digerat și foarte gustoși, papanașii sunt preferați chiar și de cei mai mofturoși meseni, așa că pot constitui desertul perfect, dacă nu vrem să pierdem mult timp în bucătărie, dar ne dorim să ne vedem oaspeții zâmbind încântați la vederea farfuriei.

Ingrediente necesare:

1 kg brânză de vaci ( proaspătă și bine scursă), 2 plicuri zahăr vanilat, 3 ouă, 4 linguri cu vârf de griș, 5 linguri rase zahăr pudră, 6 linguri de făină albă, puțină sare, opțional coaja rasă de la o lămâie și un praf de scorțișoară; în plus, făină albă pentru modelat, 200 g pesmet din biscuiți, 50 g unt, 2 litri apă, un plic zahăr vanilat, zahăr tos, după gust – pentru prezentare

Mod de preparare:

Dacă brânza este prea moale sau prea umedă, o punem la scurs cu o seară înainte, într-un tifon bine legat, peste care turnăm din belșug făină de porumb. Făina va absorbi tot zerul în exces. A doua zi aruncăm făina și tifonul și folosim doar brânza din interior, chiar dacă pare prea seacă. Amestecăm într-un castron brânza, ouăle, grișul, zahărul pudră, aromele, sarea, iar la urmă punem făina și amestecăm bine. Rezultă o pastă destul de moale, lipicioasă. Rumenim pesmetul în unt și după ce s-a răcorit îl amestecăm cu zahăr vanilat și zahăr după gust. Punem la fiert într-o cratiță foarte curată apa cu puțină sare. Punem făină albă pe masa de lucru, răsturnăm jumătate din pasta de brânză și îi dăm forma de sul lung, ajutându-ne de făina de pe masă, ca să nu se lipească. În final tot sulul de brânză trebuie să fie învelit cu făină. Îl tăiem în patru, apoi fiecare sfert în cinci bucățele egale. Luăm fiecare bucățică, o trecem prin făină și o rulăm într-o biluță, apoi apăsăm ușor cu degetul ca să formăm o adâncitură în mijloc, fără să străpungem biluța complet. Formăm toți papanașii din jumătatea de pastă de brânză, dar nu ne apucăm și de ceilalți, decât după ce îi vom fierbe pe aceștia ( dacă stau prea mult, făina de pe ei devine cleioasă). Când apa clocotește, punem cu grijă papanașii la fiert,în 2-3 tranșe. Se vor lăsa la fundul oalei și îi dezlipim ușor cu spumiera. După câteva minute se ridică la suprafață. Reducem flacăra la minim, acoperim parțial cratița și mai lăsăm 5 minute să fiarbă în clocote mici. Scoatem papanașii cu spumiera pe un platou presărat cu o parte din pesmetul rumenit, îi tăvălim ușor prin pesmet și repetăm procedura până i-am fiert pe toți. Reluăm și pentru a doua jumătate din cantitatea de pastă de brânză, de la realizarea sulului și formarea biluțelor până la fierbere și trecere prin pesmet. La final, papanașii se servesc cu smântână și eventual cu dulceața preferată. Pot fi făcuți și din jumătate din cantitățile din rețetă ( cu 2 ouă), dacă sunt pregătiți doar pentru o masă într-o familie cu 3-4 membri.

Sursa: monitorulsv

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *