Ești alergică la cosmetice? Află care ar putea fi cauzele simptomelor alergiei

crema

loading...

Ți se umflă des pleoapele și ai o senzație de mâncărime? Dacă aceste simptome sunt prezente, s-ar putea să fii alergică la crema de față pe care o folosești.

Ca să te ferești de dușman, trebuie mai întâi să-l cunoști. Partea proastă e că toate produsele pot provoca alergii, de la mascara și șampon la loțiune demachiantă. De aceea, este greu să identifici produsul cu pricina. Simptomele alergiei la produsele cosmetice sunt: iritații, senzație de arsură, mâncărime, usturime sau roșeață. De obicei, reacțiile alergice apar la 48 de ore după aplicarea produsului respectiv.

Dermatologul îți va pune următoarele întrebări:

Ai aplicat un produs chiar pe suprafața afectată?

În cele mai multe cazuri, reacția alergică apare în zona în care a fost aplicat produsul.

Ai folosit lac de unghii? (În cazul în care ai pleoapele umflate.)

Deși poate părea ciudat, unele persoane sunt alergice la o substanță pe care o conține lacul de unghii. Această alergie se manifestă prin umflarea pleoapelor.

Folosești un parfum nou?

Alergia poate fi provocată chiar de parfumul tău sau de cel al partenerului, odată ce pielea a intrat în contact direct cu substanța respectivă.

Ai făcut plajă recent?

Anumite produse aplicate pe piele înainte de expunerea la soare provoacă fotoalergii. De obicei, acest lucru este menționat pe etichetă.

Parfum vinovat

În topul produselor care provoacă alergii, se află parfumurile din compoziția cremelor de față și a loțiunilor pentru corp. Există între 5.000 și 6.000 de parfumuri de origine vegetală, animală și sintetică. Acum câțiva ani, compoziția parfumurilor era secretă; de aceea, era foarte dificilă identificarea alergenului. O directivă europeană a identificat cele 26 de molecule alergene care alcătuiesc parfumurile și a impus menționarea lor pe eticheta produsului care le conține. Printre ele, se numără linalolul, citronelolul și geraniolul.

Alți incriminați

Pe lângă parfumuri, vinovate sunt componentele active, care se găsesc mai ales în cosmeticele pentru curățarea tenului, în gelul de duș și șampon. Mulți compuși activi au și produsele care nu necesită clătire după aplicare: lapte demachiant, loțiune tonică etc. La fel de periculoși sunt compușii din loțiunile pentru plajă și din cremele de față.

Ce să faci

Dacă bănuiești că ai alergie la anumite cosmetice, e bine să nu le mai folosești. Poate fi unul dintre produsele noi pe care le-ai folosit în ultima vreme. Dacă prezinți forme severe de alergie, adresează-te unui medic dermatolog sau dermato-alergolog. Arată-i toate produsele pe care le folosești în mod curent și roagă-l să le facă teste cutanate!

Sursa: Revista Femeia de azi;       Sursa foto: stiripesurse.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *