Ce se poate ascunde în spatele unei dureri de umăr? Cauze și soluții de vindecare

durere_umar

loading...

Uneori, cauza durerii este clară, alteori umărul poate deveni dureros fără un motiv evident. Ce se poate ascunde în spatele acestei probleme?

Umărul e cel care ne permite să mișcăm mâna în aproape toate direcțiile. Această articulație este extrem de complexă, dar și fragilă în același timp, stabilitatea ei fiind asigurată de un ansamblu de mușchi, tendoane și ligamente, care sunt solicitate în permanență.

Pricini posibile

Umărul  se uzează pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar structurile lui delicate se pot deteriora prematur dacă sunt supuse unor gesturi repetitive, de obicei ca urmare a unei activități profesionale sau sportive (zugrăvit, tenis etc.). Așa se poate ajunge la una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale umărului, tendinita (inflamarea tendoanelor), care provoacă dureri când faci anumite mișcări, cum ar fi să îmbraci un tricou sau să iei ceva de pe raftul de sus. O altă problemă des întâlnită, în special în rândul femeilor de peste 35-45 de ani, este umărul înghețat (capsulita retractilă), o inflamație a capsulei, care poate fi cauzată de un traumatism local, unele medicamente, stres, oboseală etc. și care se manifestă prin faptul că umărul doare și devine din ce în ce mai rigid. Alte cauze ale durerilor de umăr pot fi traumatismele (entorsă, fractură etc), artrita, artroza, infecțiile, tumorile, afecțiunile neurologice.

Reguli de aur

Și să vrei, nu poți ignora problema. Nemaiputând să faci anumite mișcări cu mâna, nu-ți poți vedea de treburile de zi cu zi, așa că trebuie să iei măsuri.

Nu mai face mișcările care îți provoacă durere, căci riști să-ți agravezi starea. Durerea e un semnal de alarmă pe care trebuie să-l respecți.

Ca să reduci disconfortul, aplică întâi comprese reci: o pungă cu gheață (e perfectă mazărea congelată) învelită într-un prosop. Timp de trei zile, pune compresa în reprize de 15 minute, de trei ori pe zi. După faza acută, poți trece la compresele calde.

Aplică un gel antiinflamator, dar fără să masezi, căci frecarea irită și mai mult tendonul.

Dacă durerea e puternică, ia antiinflamatoare, de exemplu 1-2 pastile de paracetamol, de 2-3 ori pe zi.

Vindecare de durată

Înarmează-te cu răbdare. Deși unele probleme cu umărul dispar spontan după câteva zile sau săptămâni, altele pot dura luni sau ani de zile. La diminuarea durerii ajută mult și ședințele de kinetoterapie și fizioterapie. Dacă problema nu cedează sau se agravează, nu amâna vizita la medicul reumatolog.

Sursa: Revista Sănătatea de azi

Sursa foto: sanatate.bzi.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *