De ce ne doare capul vara? Cum prevenim și cum tratăm aceste dureri

durere cap

loading...

Vara este anotimpul în care ne putem bucura cel mai mult de soare și de vacanță. Dar, uneori, bucuria concediului poate fi perturbată de o durere de cap, aparent fără nicio cauză. De ce apar, cum pot fi prevenite și tratate durerile de cap din perioada verii aflați din rândurile de mai jos.

Cefaleea sau durerea de cap este un semn că organismul este expus la temperaturi înalte. Indiferent de cauză, este un simptom subiectiv, frecvent întâlnit în rândul persoanelor de gen feminin. Specialiștii afirmă că, încă de la începutul verii, numărul de persoane care se prezintă la medic pentru cefalee este tot mai mare.

Din ce cauze apar

Vara, durerea de cap este provocată de lumina puternică a soarelui și insolație (expunerea îndelungată la soare). A doua cauză, frecvent întâlnită, este deshidratarea – deficitul de apă din organism. Din cauza căldurii și a transpirației, corpul elimină o cantitate mare de lichide. Un indiciu că bem o cantitate suficientă de apă este culoarea urinei. Dacă urina este deschisă la culoare, înseamnă că ne hidratăm suficient. Cea de-a treia cauză comună pentru durerile de cap în lunile de vară o reprezintă aerul condiționat – diferența de temperatură dintre spațiul interior și mediul de afară. O diferență mare crește severitatea durerii de cap. Alte cauze pot fi: activitatea fizică intensă, consumul de fast-food, produse de patiserie și de alcool. Și valorile ridicate ale tensiunii arteriale pot declanșa o durere de cap. În plus, cefaleea poate fi cauza lipsei de somn, a stresului psihic și emoțional.

Trucuri pentru a preveni și trata durerile de cap

Pentru a preîntâmpina apariția durerilor de cap în zilele toride de vară, ar fi bine să respectați câteva reguli.

  • Purtați pălării și ochelari de soare cu factor de protecție UV. Pe cât posibil, evitați expunerea la soare în intervalul 11:00-16:00.
  • Temperaturile ridicate duc la scăderea presiunii din vasele de sânge (vasoconstricție). Acest lucru poate fi evitat prin creșterea consumului de lichide, cel puțin doi litri zilnic, de preferat apă. Evitați consumul de alcool, în special de băuturi spirtoase, șampanie și vin roșu. De exemplu, o sticlă de bere rece, băută repede, poate provoca o durere de cap insuportabilă.
  • Evitați consumul anumitor alimente: ciocolată, nuci, ceapă.
  • Orice activitate fizică în aer liber este bine să o realizați dimineața sau seara, când temperatura aerului nu este atât de fierbinte. De asemenea, trebuie să purtați îmbrăcăminte adecvată în timpul activității fizice.
  • Relaxați-vă printr-un masaj! Presopunctura făcută sub formă de automasaj reduce durerile de cap. Masați zona dureroasă prin mișcări circulare, folosind degetul arătător și degetul mare.

Sursa: revista „Libertatea pentru femei”

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *