Când faci sport, alege o dietă adecvată. Astfel, vei fi sănătoasă și vei avea un corp armonios

diete

loading...

Dieta și exercițiile fizice sunt esențiale pentru a-ți  menține sănătatea și pentru a avea un corp armonios. Dacă vei ști ce și când să mănânci atunci când faci sport , rezultatele pot fi uimitoare.

Ceea ce mănânci îți influențează performanțele și felul în care te simți în timp ce faci sport. Te vei simți mult mai bine dacă vei consuma alimente bogate în carbohidrați și sărace în grăsimi. Organismul stochează excesul de carbohidrați sub forma de  glicogen la nivelul mușchilor și al ficatului. Mușchii utilizează glicogenul când există un consum de energie. Pentru a-i asigura organismului necesarul de glicogen, 50% din caloriile incluse în dieta ta, trebuie să provină din carbohidrați. Cele mai bune surse de carbohidrați sunt cerealele, pâinea, legumele, pastele făinoase, orezul și fructele. Dacă nu dorești să consumi alimente solide înainte de a face sport, iți poți lua necesarul de carbohidrați din băuturi energizante sau sucuri de fructe.

Proteinele joacă un rol important în dezvoltarea musculaturii. Necesarul de proteine îl poți lua din alimente precum carnea, produsele lactate și fructele oleaginoase. Însă nu este indicat să apelezi și la suplimente nutriționale cu proteine, care pot suprasolicita ficatul.

De asemenea, grăsimile sunt și ele necesare pentru un plus de energie, dar trebuie să le consumi în cantități reduse. Cel mai indicat ar fi să alegi alimente care  conțin grăsimi nesaturate, precum nucile, peștele gras și uleiul vegetal. Totuși, evită  să consumi grăsimi cu puțin timp înainte de a începe programul de exerciții fizice, deoarece grăsimile rămân în stomac pentru mai mult timp și pot cauza disconfort abdominal.

În timpul exercițiilor fizice, prin transpirație, corpul tău pierde o cantitate mare de nutrienți, precum potasiu, calciu, sodiu și cloruri. Dacă nu înlocuiești fluidele consumate, atât ritmul cardiac, cât și temperatura corpului vor fi mai ridicate, crescând riscul de deshidratare. Pentru o buna hidratare:

* bea suficiente lichide pe parcursul întregii zile pentru a înlocui cantitatea de fluide eliminate.

* este indicat să bei circa trei litri de apă zilnic, dar cantitatea poate crește dacă temperatura și umiditatea aerului  sunt ridicate.

* înainte de a începe de exercițiile fizice, bea două-trei căni de apă.

* în timpul programului sportiv, trebuie să bei câte 250 ml de apă la fiecare 15- 20 de minute.

* după exercițiile fizice, bea între 500 și 800 ml de apă pentru fiecare 0,5 kg pierdut în timpul programului de sport.

Atenție: dacă mănânci prea mult înainte de a face mișcare, te poți confrunta cu un disconfort abdominal. Pe de altă parte, rezultatul poate fi la fel de neplăcut dacă nu mănânci suficient. Nivelul scăzut de zahăr din sânge, care rezultă dintr-un aport scăzut de alimente, te poate face să te simți slăbit și să-ți încetinească reacțiile. Pentru a profita din plin de programul tău de exerciții fizice, trebuie să urmezi regulile simple de nutriție expuse mai sus, așadar:

– Nu sări peste micul dejun, și nu face sport la mai puțin de o oră după masă.

– Mesele principale trebuie luate cu cel puțin trei ore înainte de a face sport.

– La maxim două ore după sport, ia o masă de proteine și carbohidrați, pentru refacerea rezervelor de energie.

Foto: tennisculture.it

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *