10 adevăruri despre epilarea definitivă

epilare

loading...

Pentru că a venit primăvara, trebuie să afli 10 adevăruri despre epilarea definitivă.

”Epilare definitivă” este expresia uzuală referitoare la eliminarea părului nedorit pe termen lung. Clinica COQUETTE Beauty Clinique lămurește puțin lucrurile în acest domeniu:
1. Epilarea nu este același lucru cu depilarea. În timp ce prima se referă la părul de deasupra și de dedesubtul pielii, depilarea la părul de la suprafața pielii.
Termenul de ”epilare definitivă” este oarecum ambiguu, fiind mai potrivit cel ”de lungă durată” pentru că fiind inventată și folosită la scară largă doar de 10-15 ani, nimeni nu a parcurs durata de viață medie a unei persoane pentru a declara cu certitudine că este clar și fără dubiu „definitivă”. Epilarea de lungă durată este progresivă, pentru că nu se realizează dintr-o dată, ci pe parcursul mai multor ședințe.
2. Epilarea definitivă se obține prin distrugerea rădăcinilor firelor de păr aflate în derm prin intermediul căldurii – temperatura de 70 grade Celsius la care sunt aduse celulele germinative ale firelor de păr, selectiv.
3. Prin această procedură, rădăcinile firelor de păr sunt distruse și, dacă tratamentul este efectuat corect, nu ar trebui să se mai refacă.
4. În momentul nașterii, în dermul corpului nostru există un număr de aproximativ 5 milioane foliculi piloși (rădăcini ale firelor de păr ). Acești foliculi produc păr de tip velus – puf- până la intrarea în pubertate, când – sub influența hormonilor sexuali – o parte din foliculii care produceau păr velus se transformă și produc păr de tip terminal – adică fire groase și pigmentate mult mai intens.
Saloanele de epilare de lungă durată tratează tocmai acești foliculi, ai firelor terminale, în locul acestora apărând folicului de păr miniaturizați (acesta fiind mecanismul dominant), o mică parte fiind înlocuiți de rămășițe fibrotice. Acestea se întâmplă la aproximativ 2 ani de la începerea tratamentului.
5. În cazul epilării definitive cu lumină intens pulsată, trebuie să se țină cont de anumite caracteristici: lungimea de undă, intensitatea, puterea, timpul de acțiune, timpul de relaxare trebuie să fie potrivite cu grosimea firului de păr (care poate fi mai subțire sau mai gros), culoarea firului de păr (ce poate fi mai blond, mai roșcat, șaten sau brunet), adâncimea la care se găsește în derm foliculul pilos (ce este mai profundă în zona inghinală, de pildă)  și culoarea pielii (există 6 tipuri de piele conform scalei Fitzpatrick, de la alb albinos la negru african).

6. Ședințele de epilare de lungă durată sunt programate conform unui algoritm ce respectă fiziologia creșterii firelor de păr. Niciodată nu avem la un anumit moment toate firele crescute, din toți foliculii. Firele de păr cresc după un „program” ce comporta 3 faze: de creștere, de stagnare și de regresie.
Tratamentul de fotoepilare este util și eficient numai în faza în care firele de păr există în teaca lor, acesta fiind momentul în care căldură produsă este condusă de către fir direct la celulele germinative ale foliculului pilos. În oricare din celelalte doua faze, tratamentul nu își realizează scopul – acela de distrugere a rădăcinilor, din cauză că firul de păr nu comunica direct cu rădăcină. Iată de ce ședințele urmează aceasta ciclicitate și se repetă.
7. Timpul ce trebuie să treacă între două ședințe de tratament este diferit în funcție de zona epilată. Părul din zona buzei superioare, spre exemplu, crește mult mai repede decât cel de pe picioare. Motivul este că suntem programați genetic astfel; și astfel ședințele de epilare facială se realizează la un interval de timp diferit de cele pentru gambe sau axilă.
8. După încheierea celor 6, 8, 10 sau 12 ședințe de epilare definitivă, se constată că epilarea este parțială, dar definitivă. Ce înseamnă acesta? Se mai vede încă puțin păr – acest păr este mult mai fin și mai depigmentat, dar efectul se menține.
9. Tratamentul de fotoepilare definitivă nu poate niciodată distruge toți foliculii de păr dintr-o anumită zonă, fie ea axilă, bikini sau gambe. Întotdeauna vor mai rămâne câteva fire de păr miniaturizate. Iată orientativ câteva procente medii de curățare a câtorva zone mai frecvent solicitate:  axilă 80-90%, zona inghinală 90-95%, față 50-70% coapse 60-70%, gambe 90-95%.

10. Fotoepilarea este considerată a fi definitivă atunci când efectul obținut se menține cel puțin cât toată durata unui ciclu complet de creștere a firelor de păr. Sunt anumiți specialiști în lasere care afirmă că la această durată mai trebuie adăugate șase luni. De aceea este folosit și termenul ”epilare de lungă durată”.
Deși au existat solicitări de-a lungul timpului, nici una dintre clinicile renumite din SUA sau Europa de Vest nu acordă garanții care să acopere „recreșterea” părului.
Motivul este că acești foliculi piloși sunt condiționați hormonal și că nu se poate știi cu certitudine dacă o anumită persoana nu va avea o oarecare fluctuație hormonală care să stimuleze alți foliculi care să transforme puful în păr terminal, gros și pigmentat.
Articol relatat de csid.ro;   Sursa foto: harta.clujnapoca.rou.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *