Dieta cu rețete gustoase. Rețete pentru prânz bogate la gust, dar sărace în calorii
„Aș vrea să slăbesc, dar cum să mănânc numai salate?”. Grea întrebare, la care multe dintre noi nu au găsit răspuns. Iată o dietă cu rețete pentru prânz bogate la gust, dar sărace în calorii…
Luni: Dovlecei cu pui și ciuperci (192 kcal/porție, 4 porții)
Ingrediente: 400 g piept de pui, 4 dovlecei, 2 cepe, 250 g ciuperci, 1 lingură amidon, 1 lingură ulei, sare, piper, mărar.
Preparare: Înăbuși puiul tăiat bucățele cu ceapa tocată în ulei cu puțină apă, apoi adaugi ciupercile, dovleceii și lași pe foc mic 30 de minute. La final pui amidonul, sare, piper și mărar.
Avantaje: Dovleceii conțin puține calorii (17 kcal/100 g), ciupercile sunt sărace în lipide și în glucide și conțin numai 15 kcal/100 g. Pieptul de pui are puține grăsimi, 5 g/100 g.
Marți: Paste cu ton și legume (271 kcal/porție, 3 porții)
Ingrediente: 250 g paste integrale sau de orez, 200 g ton în suc propriu din conservă, 2 cepe, 1 ardei gras, 10 roșii cherry, 2 linguri ulei, 2 linguri oțet, busuioc, sare, piper.
Preparare: Fierbi pastele în apă cu sare, apoi le scurgi și treci prin apă rece. Tai ceapa rondele, ardeiul fâșii și roșiile în jumătate. Amesteci pastele cu legumele și tonul scurs, torni uleiul și oțetul și potrivești de sare, piper și busuioc.
Avantaje: Tonul în suc propriu conține foarte puține grăsimi (1 g și 116 kcal/100 g), de aceea este preferat pentru salatele pentru siluetă. Pastele integrale conțin 300 kcal/100 g, dar numărul mare de calorii este compensat de conținutul bogat în fibre.
Miercuri: Pizza (264 kcal/porție, 2 porții)
Ingrediente: Pentru aluat: 180 g făină, 100 g brânză de vaci degresată, drojdie cât o nucă, 3 linguri ulei. Pentru pizza: 1 dovlecel, 1 vânătă, 2 roșii, 200 g mozzarella, 1 linguriță muștar, oregano.
Preparare: Faci un aluat, pe care îl întinzi într-o tavă rotundă. Ungi blatul cu muștar și așezi un strat subțire de brânză, apoi rondele de legume rumenite pe grătar. Presari oregano, pui mozzarella și coci pizza.
Avantaje: Brânza dietetică și mozzarella sunt bogate în proteine, înlocuiesc carnea și sunt sărace în grăsimi (6 g/100 g).
Joi: Pui cu roșii și orez (237 kcal/porție, 4 porții)
Ingrediente: 300 g piept de pui, 200 g orez, 6 roșii, 300 g fasole verde, 1 cățel de usturoi, 2 linguri ulei, sare, piper.
Preparare: Rumenești puiul tăiat bucățele, apoi adaugi fasolea verde, roșiile date de răzătoare și usturoiul și lași să se inăbușe. Separat fierbi orezul și îl adaugi apoi peste pui. Potrivești de sare și piper.
Avantaje: Fasolea verde are puține calorii, numai 33 kcal/100 g, dar conține multe vitamine, iar orezul fiert are doar 130 kcal/100 g și în plus conține multe fibre alimentare care îți dau senzația de sațietate.
Vineri: Frigărui cu legume (205 kcal/porție)
Ingrediente: 150 g roșii cherry, 2 dovlecei, 2 ardei, 8 ciuperci, 200 g brânză degresată, 1 iaurt mic degresat, 1 cățel usturoi, mărar, ulei.
Preparare: Speli legumele, le tai bucățele și le pui pe frigărui alternându-le. Le stropești cu puțin ulei și le prepari pe grătar. Faci apoi un sos din brânză dulce, iaurt, mărar și usturoi, cu care servești frigăruile.
Avantaje: Legumele verii au puține calorii, cu condiția să le prepari cât mai puțin: pe grătar sau pe aburi. Condimentează-le cu ierburi aromatice. Sosul alb de brânză cu iaurt are foarte puține grăsimi (2 g/100 g), dar conține proteine și calciu, de care tu ai nevoie.
Sâmbătă: Ardei umpluți (276 kcal/porție, 4 porții)
Ingrediente: 4 ardei, 2 dovlecei, 2 căței usturoi, 200 g brânză slabă, 1 ou, pătrunjel.
Preparare: Călești dovleceii rași cu ceapa și usturoiul pisat și le amesteci cu brânza, oul și pătrunjelul. Umpli ardeii, îi pui într-o cratiță cu apă și îi dai la cuptor.
Avantaje: Combinația de brânză și de legume îți asigură necesarul zilnic de calciu și vitamine, iar conținutul mic de grăsimi (12,5 g/100 g) te ajută să slăbești. Ardeii și dovleceii au un conținut foarte mic de calorii (17-18 kcal/100 g), de aceea sunt buni pentru siluetă.
Duminică: Păstrăv îmbrăcat în bacon (275 kcal/porție, 3 porții)
Ingrediente: 3 păstrăvi, 6 felii bacon, 2 dovlecei tineri, 2 ardei, usturoi, busuioc, sare, piper.
Preparare: Tai legumele fâșii, le stropești cu ulei și oțet și presari busuioc și sare. Tai păstrăvii în jumătate, îl ungi cu usturoi pisat și îl înfășori în feliile de bacon. Îi dai la cuptor 30 de minute.
Avantaje: Păstrăvul este un pește slab (169 kcal/100 g) și în plus conține acel colesterol „bun”.
Sursa: Click pentru femei
Sursa foto: restaurant-casa-voastra.ro