O vară fără probleme majore. Pericole și leacuri de natură estivală

intepaturi insecte

loading...

Se apropie vara și e posibil să te confrunți cu unele probleme pe care trebuie să știi să le contracarezi, așa că informează-te pentru a avea o vacanță de vis.

Răul de mișcare

Legănarea mașinii sau a vaporului nu este pe placul tuturor, mai ales pe termen lung. Pentru a preîntâmpina eventualele neplăceri, în orele de dinaintea călătoriei se vor consuma numai alimente ușor digerabile: legume înăbușite, müsli sau salată. Drept gustare pe drum se vor lua fructe, legume sau batonașe cu cereale, biscuiți uscați și covrigei cu sare. La cafea sau alcool este cel mai bine să se renunțe. Persoanele sensibile vor sta cât mai în față în automobil sau autocar, se vor uita pe fereastră și vor evita cititul de cărți sau reviste. În timpul călătoriei pe apă, locul cel mai potrivit este pe punte. Dacă se instalează totuși răul de mare, simptomele sunt ținute în frâu dacă mestecăm felii de ghimbir proaspăt.

Atacurile meduzelor

Contactul direct cu unele specii de meduze poate declanșa dureri… fierbinți! Este valabil pentru meduzele de la noi, dar mai ales pentru cele din Marea Mediterană. În cazul unor astfel de nedorite întâlniri de gradul III, trebuie să ieșim imediat din apă și în niciun caz să nu frecăm locul respectiv cu mâna, deoarece ne facem mult mai rău: capsulele minuscule de venin care au rămas lipite pe piele vor crăpa și vor elibera veninul ce ne va dubla suferințele. Este mai bine să avem răbdare și să clătim pielea cu apă cu sare care va desprinde capsulele veninoase care se lipiseră. Ajută și aplicarea de oțet. Apoi capsulele se desprind cu atenție folosind latul cuțitului sau muchia unui card. Dacă nu avem nimic la îndemână, cel mai bine este să lăsăm să se usuce locul respectiv și apoi să îl frecăm pur și simplu cu nisip uscat.

Înțepături de insecte

Bucuria de a lua masa în aer liber ne este umbrită adesea în timpul verii de atacurile insectelor, și ele pofticioase de delicatese. Dacă muștele se mărginesc să ne enerveze, albinele și viespile pot provoca probleme serioase în special persoanelor alergice. În caz de înțepătură, trebuie îndepărtat în primul rând acul. Apoi se aplică apă rece sau un cub de gheață, pentru a reduce inevitabila inflamație. Efect antiinflamator are și acoperirea locului înțepat cu o bucată de ceapă. O seară plăcută la lumina felinarului se poate solda cu câteva mușcături de țânțari – pentru a evita mâncărimea și petele inestetice, cel mai bine este ca, imediat ce am fost mușcați, să stropim locul respectiv cu câteva picături de suc de lămâie. Pe moment se declanșează o senzație de arsură, însă drept urmare nu vom mai simți nevoia să ne scărpinăm. În nefericitul caz în care am fost înțepați în gât, în interior, vom suge imediat un cub de gheață și vom chema de urgență medicul.

Diaree

Un leac delicios, iubit mai ales de copii este o porție de cola cu sticksuri sărate. Dar această „doctorie” nu se aplică decât dacă nu suferim în același timp și de crampe sau alte dureri de burtă, pe care cola nu ar face decât să le  agraveze. În caz de diaree, este important, în primul rând, să asigurăm rehidratarea corpului: se recomandă aici apă minerală plată și ceaiul negru cu puțin zahăr și un praf de sare. Odată trecută diareea, un măr ras ajută organismul să se întremeze. La fel, bananele, caisele, morcovii și orezul redau corpului mineralele pierdute.

Sursa: Revista Secretele bucătăriei

Sursa foto: adevarul.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *