Sosul de soia. Prea puțin utilizat, raportat la beneficiile sale

sos de soia

loading...

Sosul de soia, folosit de peste 2000 de ani în China, este din ce în ce mai utilizat și în bucătăria europeană. În România se găsește sos de soia chinezesc sau japonez. Cel chinezesc este ori light (mai fluid, de adăugat după terminarea gătitului), ori dark (mai consistent, care eliberează aroma în timpul gătitului).

Există studii ce indică faptul că sosul de soia dark conține mai mulți antioxidanți decât vinul (transformându-l într-un ajutor în prevenirea bolilor cardiovasculare), precum și o cantitate remarcabilă de proteine, dar datorită conținutului ridicat de sare trebuie folosit cu moderație.

Cel mai bun sortiment  de sos de soia este cel preparat prin presarea boabelor de soia sau a boabelor de soia amestecate cu boabe de grâu, transformate în prealabil într-un piure. Urmărește eticheta, pentru a evita ca produsul ales de tine să conțină conservanți, aditivi alimentari, coloranți sau arome artificiale.

Toate variantele de sos de soia se pot folosi la gătit cu ghimbir, usturoi sau ceapă. Îl poţi utiliza adăugat în sosurile pentru salate, în orez, în marinatele pentru  friptura de vită sau de pui, în sosurile de smântână sau maioneză sau folosit în loc de sare în aproape orice tip de supă. De asemenea, poți să-l utilizezi la sotarea legumelor în tigaie.

Încearcă o rețetă sofisticată de somon la cuptor în sos de soia, folosind doar câteva ingrediente:

– 4 rondele de somon

– 4 linguri sos soia

– 2 linguri oţet

– 3 linguri muştar

– busuioc, oregano

– sare, piper

Mod de preparare:

Pe rondelele de somon se presară piper şi sare. Se pun într-o tavă yena şi se lasă la cuptor la foc iute pentru 10 minute. Pentru sos  se amestecă oţetul, sosul de soia, muştarul şi condimentele, apoi se ung rondelele cu acest sos și se lasă la cuptor până când se rumenesc. Se servesc cu garnitură de orez sau legume fierte.

Poți să-ți prepari în câteva minute și o gustare delicioasă din caju stropit cu sos de soia şi praf de chili și prăjit apoi puțin.

Sursa foto: andreeachinesefood.blogspot.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *