Greutatea și nutriția pot avea implicații multiple asupra stării de sănătate influențând, inclusiv, fertilitatea

femeie mancand

loading...

Statusul ponderal al unui individ este foarte important. Nu este bine să fii nici prea gras, dar nici prea slab. Deși greutatea perfectă nu există, fiecare dintre noi avem o țintă din acest punct de vedere. De asemenea, ceea ce mănânci trebuie să îți asigure nutrienții necesari într-un mod adecvat. Un lucru de care trebuie să ții seama este faptul că problemele de greutate și nutriție pot avea implicații multiple asupra stării de sănătate.

Dincolo de aspectele ce țin de estetică, greutatea normală și nutriția corespunzătoare sunt factori importanți pentru o viață sănătoasă. Și când spun asta, mă refer inclusiv la viața sexuală și la fertilitate. Fertilitatea este un proces complex care poate fi influențat negativ de anumiți factori legați de compoziția corporală și de nutriție. Statusul nutrițional optim preconcepțional crește șansele de concepție și asigură o sarcină fără probleme și un nou-născut robust.

Dietele excesive influențează fertilitatea

O problemă întâlnită în practică o reprezintă subnutriția, când femeia nu mănâncă suficient, nici cantitativ, nici calitativ. Subnutriția are o influență semnificativă mai ales dacă se instalează în mod acut, cum se întâmplă, de exemplu, atunci când vrei să scazi rapid și foarte mult în greutate. La normoponderale, pierderi mai mari de 10-15% din greutatea normală conduc la diminuarea concentrației de estrogeni și de progesteron, ceea ce poate avea ca efect amenoree, cicluri anovulatorii, fază luteală scurtată sau absentă.

Oamenii de știință consideră că 30% din cazurile de infertilitate se leagă de scăderea neadecvată și inoportună în greutate.

Sportul în exces poate avea efecte negative

Pot apărea tulburări de fertilitate și legate de exercițiile fizice deosebit de intense, care au adesea ca scop scăderea în greutate. Astfel, se observă că, la atletele de performanță, întârzie pubertatea și poate lipsi ciclul menstrual. Astăzi se consideră că tulburările de ciclu sunt cauza deficitelor nutriționale ce determină modificări metabolice și hormonale.

Una dintre cauzele amenoreei

Greutatea mică se poate însoți de amenoree. Este descrisă așa-zisa amenoree hipotalamică (amenoree legată de greutate). Ea pare a fi o cauză comună de amenoree și anovulație prin interferarea secreției de GnRH (gonadotropin-releasing hormone) și a hormonului luteinizant. Uneori se poate adăuga deficiența de leptină din cauza nivelului scăzut de țesut adipos. Instalarea amenoreei este succesivă scăderii ponderale semnificative, până la subponderalitate, și exercițiilor fizice prea intense. Problema este întâlnită frecvent la femeile intelectuale, care sunt supuse unei vieți cu nivel crescut de stres social. Obiectivele în această afecțiune sunt reprezentate de creșterea în greutate și de ameliorarea dietei, practica arătând că 3-5 kg asigură reluarea fertilității normale și ameliorează evoluția unei eventuale sarcini.

Infertilitatea la supraponderali

Cauzele infertilității la obezi par a fi legate de creșterea stresului oxidativ la care sunt supuse ovulele și spermatozoizii. Pe de altă parte, adipocitele produc estrogeni, androgeni, leptină, dar nu în acord cu trebuințele organismului, ceea ce duce la afectarea proceselor implicate în reproducere (dezvoltarea foliculară, ovulația, producerea și maturarea spermatozoizilor). La bărbații obezi există risc de infertilitate prin nivel scăzut de testosteron, de SHBG (sex hormone-binding globulin) și prin numărul mic de spermatozoizi. La femeia obeză, riscul de infertilitate are la bază ciclurile neregulate și anovulatorii cauzate de nivelurile mari de estrogeni și testosteron liber. Încă și mai mult, ciclurile neregulate pot fi cauza îngrijirilor prenatale reduse (femeia nu își dă seama că este însărcinată!).

Gravidele obeze pot naște copii prea mari

Un factor în plus este inflamația cronică (parțial, întreținută de deficitul de vitamina D, comun la obezi). Aceasta afectează troficitatea ovulelor în dezvoltare și a spermatozoizilor ce se află în proces de maturație. Femeile obeze au o rată crescută a unor afecțiuni asociate, toate cu efecte negative asupra fertilității sau a sănătății gravidei și a bunei dezvoltări a fătului, sindrom metabolic, sindrom de ovar chistic, diabet gestațional, hipertensiune gestațională. În plus, crește riscul de a avea un nou-născut prea mare (macrosom), care să necesite o naștere prin cezariană. Evident, obiectivul central este scăderea sănătoasă în greutate, aceasta trebuind să fie prima alegere în infertilitate. Astfel, 100 de calorii în minus pe zi au drept consecință pierderea a 4,5 kilograme pe an.

Sursa: Revista Slab sau Gras

Sursa foto: unica.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *