Cum treci peste situațiile de criză în creșterea copiilor
Creșterea copiilor este cel mai greu test pentru orice cuplu. Partea cea mai delicată ține de educație și presupune mult tact și răbdare. Așa treci peste situațiile de criză.
Să fii părinte este, poate, cea mai mare provocare. Ca să ai un copil de care să fii mândră, trebuie să eviți câteva greșeli de bază: cicăleala și certurile, autoritatea excesivă sau răsfățul. Și este nevoie să știi cum să te porți în fiecare situație de criză, ca să-l poți aduce pe calea cea bună, ca să-l poți aduce pe calea cea bună.
Răbdare și iar răbdare
Problema: Când cel mic nu reușește să construiască ceva, să se îmbrace singur sau să facă ordine în camera lui, se înfurie și lasă totul baltă. Răspunsul tău nu trebuie să fie tot furia.
Soluția specialistului; O frază de genul „Este greu să pui piesele de Lego împreună, nu-i așa?” îl face să conștientizeze că trebuie să aibă răbdare și că va reuși până la urmă. Iar dacă-l ajuți puțin, îi redai încrederea în el și-l înveți să se descurce singur.
Fă-l să-și consume energia!
Problema: Programul lui zilnic înseamnă școală și casă și rareori are timp să facă vreo activitate care să-i consume energia. Când ajungi acasă, pare că n-are stare, aleargă, sare. Adoarme mereu târziu, iar dimineața tragi de el să se trezească.
Soluția specialistului: O oră de mișcare pe zi l-ar ajuta să-și consume energia și să se concentreze la lecții. Seara, fă-i un ritual pentru somn: masa, băița și o poveste. Astfel, îi creezi starea necesară pentru somn.
Cum te descurci cu un adolescent
Problema: La 16-17 ani, tentațiile sunt multe și periculoase: anturaj nepotrivit, petreceri unde se consumă alcool sau chiar droguri. Nu poți sta permanent cu ochii pe el, dar îl poți manevra din umbră astfel încât să-l menții pe calea cea bună.
Soluția specialistului: Este indicat să porți o discuție simplă cu el, în care să-i expui părțile negative ale consumului de alcool și ale altor vicii. Urania spune că trebuie să-l faci să înțeleagă că nu băutura îl face cool și că nu trebuie să facă acest lucru doar pentru că gașca lui procedează așa.
Când temele-l sufocă
Problema: Când ești părintele unui școlar aflat în clasele primare, temele îți scot mulți peri albi. Există copii care s-au obișnuit să le facă doar cu ajutorul părinților și ajung chiar să facă adevărate crize de plâns dacă li se refuză acest lucru.
Soluția specialistului: Nu spune niciodată „Hai să facem temele”! Poate înțelege că este și responsabilitatea ta. Când refuză exercițiile pentru acasă, dă-i exemplu job-ul tău.
Cum acționezi când are accese de furie
Atunci când nu primesc ceea ce vor, copiii și adolescenții reacționează la fel: fac o criză. Unii părinți cred n-au sorți de izbândă decât dacă renunță la punctul lor de vedere. Oferă-i alternativă! Dacă el continuă să țipe, ignoră-l. Până la urmă, se va calma. În schimb, dacă are accese de furie doar pentru a se face ascultat, spune-i că nu va avea această șansă decât în momentul în care este calm. Ignoră-l dacă mai urlă și răspunde-i doar când te tratează cu respect.
Sursa: Revista Click pentru femei
Sursa foto: copilul.ro