5 lucruri care duc sigur la depresie
1. Lipsa miscarii si a exercitiilor fizice
Este un lucru demonstrat de specialisti din toata lumea, potrivit caruia sedentarismul si lipsa exercitiilor favorizeaza depresia. Sportul, miscarea, exercitiile fizice elibereaza in corp endorfine care produc placere, pot calma durerile si care ajuta la mentinerea bunei dispozitii.
Din punct de vedere psihologic, sportul ajuta la crearea de obiceiuri sanatoase care schimba in timp starea de spirit. Acest lucru inseamna in primul rand ca adoptarea unui regim de viata in care este inclus si sportul arata cat de mult va respectati corpul.
Este suficient un mers zilnic pe jos de 15-30 de minute combinat cu exercitii de respiratie (acestea fiind extrem de benefice).
De asemenea, mersul pe bicicleta, dansul sau alergarea 10-15 minute. Problema este ca la persoanele care sufera de depresie, si in functie de tipul acesteia, sportul poate parea un obiectiv greu de atins, solicitant, epuizant, pentru ca de obicei ele nu sunt foarte active.
Psihoterapeutul poate da teme pentru acasa de pilda: mers pe jos 10 minute in compania unui prieten, in fiecare seara. Odata intrat in rutina acest comportament se va observa usor si schimbarea starii de spirit.
2. Mancarea de proasta calitate
O mancare sanatoasa influienteaza starea de spirit si energia. Persoanele care sufera de depresie pot avea accese de bulimie, de mancat compulsiv sau, pot resimti lipsa poftei de mancare.
Mesele regulate, fructele si legumele proaspete sunt inamicii depresiei. Chiar daca este dificil si greu sa inghitim cand ne simtim depresivi, putem sa gasim ceva care ne place cu adevarat sa mancam: fructul sau felul de mancare preferat. Nu este nevoie decat sa incepem cu portii mici si cat mai dese. Exersand in acest fel, pofta de mancare va reveni la normal.
3. Stresul si obiceiurile proaste de dormit
Noptile nedormite, mersul la culcare tarziu in noapte pot in timp accentua starea depresiva. Cand depresia se instaleaza, atunci persoanele afectate tind sa doarma foarte mult, se simt obosite si fara vlaga, fara energie. Cele mai hranitoare ore de somn sunt intre 10 si 12 noaptea. Nu le ratati!
De asemenea, este bine ca inainte de somn sa nu faceti lucruri care va solicita psihic cum ar fi: platitul facturilor online, sau sa luati decizii importante. In timpul zilei este indicat, chiar si oamenilor care nu sufera de depresie, sa luati pauze in care sa atipiti pret de 15-30 de minute, suficient cat sa oferiti corpului posibilitatea sa se revigoreze. Asta ajuta foarte mult in diminuarea senzatiei de oboseala generala resimtita de persoanele ce sufera de depresie.
4. Izolarea de prieteni
Sa te izolezi de prieteni este cel mai rau lucru pe care poti sa ti-l faci cand suferi de depresie. Depresia se trateaza ca orice alta boala cu medicatie si psihoterapie. Daca atunci cand suferim de apendicita, de pneumonie, de psoriazis, putem vorbi si impartasi experienta cu familia si prietenii, de ce nu am face-o si atunci cand suferim de depresie?
Rusinea este poate o piedica, pentru ca multi dintre noi am fost invatati ca este rusinos sa vorbesti despre ce simti si gandesti. A gasi un prieten drag si a impartasi experienta ta cu acesta poate fi de fapt un lucru eliberator si vindecator in mare parte, si motivant pentru cel care te asculta.
5. Gandirea negativa
Daca doriti sa va schimbati, atunci gandirea negativa este un mare obstacol in calea schimbarii, si desi e ultima pe lista este cea mai importanta. Gandind negativ, exista tendinta sa nu mai vezi pasii mici si importanti pe care ii faci in schimbarea ta interioara si exterioara. Orice obiectiv va parea indepartat si greu de atins, si starea de depresie se va accentua, si te vei simti blocat.
Identificarea tiparelor de gandire negativa este primul pas in schimbarea starii de spirit depresive. Aceste distorsiuni cognitive sunt foarte des intalnite si, ca sa fie mai usor de identificat au primit nume.
Exemple de gandire negativa:
– „trebuie sa fac lucrurile cat mai bine, pentru ca ce este mai putin decat perfect inseamna un esec.”
– „daca ceva e pe cale sa se intample, atunci va fi cel mai rau scenariu”
– „sunt un ratat/ratata. Sunt gresit. Daca oamenii m-ar sti pe mine cel adevarat, nu m-ar indragi”
– „viata este ca o dezamagire una dupa alta”.
Gandirea negativa aduce dupa sine anxietate, depresie. Daca atunci cand gresesti incepi sa te etichetezi ca fiind prost, incapabil, nefiind in stare de nimic, starea de anxietate se accentueaza. Se face aceasta confuzie foarte des crezand ca orice greseala este de fapt un mare esec.
Din acest motiv ca efect al pattern-ului de gandire distorsionat apar critica si judecata, care adancesc sentimentul de vinovatie si implicit de esec. Asta inseamna ca mentii in permanenta o stare de incordare si oboseala, sa nu-ti permiti sa lasi garda jos, nu-ti permiti sa gresesti, sa ratezi, sa fii tu insuti/insati.
Acest lucru duce la depresie. Starea de rau general, de a nu fi confortabil cu tine poate duce la adictii ( droguri, alcool, etc.) care iti dau senzatia ca poti scapa de ce te doare. Psihoterapeutul te poate ghida astfel incat sa depistezi si sa schimbi aceste modele de gandire negativa.
Daca te simti depresiv, abatut, fara chef de viata, atunci este bine sa faci ceva in acest sens. Depresia nu pleaca singura si nu a aparut intamplator in viata ta. Depresia este de fapt o afectiune care iti semnalizeaza ca este timpul sa ai grija de mintea si corpul tau.
Articol relatat de: sanatate.bzi.ro