Pâinea prăjită este nocivă, conform specialiștilor
Acrilamida, o substanta nociva, prezenta în cartofii prajiti, exista si în numeroase fainoase. Specialistii explica de ce, prin prajirea pâinii, efectele daunatoare ale acestei substante se amplifica.
Prezenta si în chipsuri, si cartofii prajiti, mai ales cei în ulei vechi, acrilamida se acumuleaza în organism, la persoanele care consuma des aceste alimente, si favorizeaza aparitia cancerului.
Autoritatea americana pentru controlul alimentelor si medicamentelor, Food and Drug Administration – FDA, atrage atentia populatiei asupra riscurilor pe care le presupune consumul crescut de alimente cu acrilamida si recomanda masurile pe care trebuie sa le luam pentru a reduce acest aport. Acrilamida se formeaza în anumite alimente, precum: cartofi, cereale, cafea, biscuiti, pâine si fructe uscate.
La câte grade e bine sa prajim cartofii
Pâinea trebuie prajita doar pâna ce devine aurie. Daca s-a facut bruna sau chiar neagra, nu trebuie sa mâncati acele portiuni pentru ca, astfel, veti introduce acrilamida în corp. De asemenea, cartofii nu trebuie depozitati în frigider pentru ca, astfel, se mareste concentratia de acrilamida. Specialistii ne atrag atentia si asupra faptului ca un continut ridicat de acrilamida îl au si cartofii prajiti, daca procesul termic are loc la o temperatura mai mare de 120 de grade Celsius.
Pericol de cancer ovarian
Oamenii de stiinta de la Universitatea Maastricht din Olanda sustin ca exista o legatura între ingerarea de acrilamida si riscul sporit de cancer ovarian. De asemenea, studiile pe animale au dovedit ca anumite doze de acrilamida sunt toxice si pentru sistemul nervos.
Cum ne ferim
Ideal ar fi sa consumam cu precadere mâncare gatita în casa, pentru ca ea contine mai putina acrilamida decât preparatele de tip fast-food sau mâncarea de la restaurant. Nu în ultimul rând, trebuie sa optam pentru prepararea mâncarii în scurt timp si la temperature moderate, nu foarte ridicate. De asemenea, carnea trebuie foarte bine gatita pentru a distruge bacteriile daunatoare.
Sase sfaturi salvatoare
Preferati cartofii copti sau fierti pentru ca au un continut mai redus de acrilamida decât cei prajiti.
Reduci continutul de acrilamida daca tii cartofii în apa timp de 15 minute dupa ce i-ai curatat.
Nu pastra cartofii în frigider pentru ca, astfel, creste concentratia de acrilamida din ei.
Prajeste cartofii cât mai putin, pâna ce devin usor aurii, pentru ca acestia nu contin multa acrilamida.
Nu arde pâinea când o prajesti pentru a nu stimula cresterea concentratiei de acrilamida.
Acrilamida se formeaza si la prajirea boabelor de cafea, dar specialistii nu au gasit, înca, o cale prin care sa previna sau reduca acest lucru.
Sursa.ziarulring.ro