Alimente și plante care echilibrează hormonii feminini. Consumă-le, pentru o sănătate de fier
Incepand cu sindromul premenstrual si terminand cu menopauza, variatia hormonilor si echilibrul hormonal, influenteaza semnificativ viata unei femei. Iata cateva alimente care ajuta la reechilibrarea hormonilor si te scapa de schimbari de dispozitie, depresii, variatii in greutate, acnee si alte probleme asociate:
1. Spirulina
Aceasta alga verde-albastra este unul dintre cele mai puternice superalimente, cu o concentratie foarte mare de vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi esentiali si alti nutrienti.
Contine cantitati mari de calciu, magneziu si potasiu. Aceste minerale sunt nutrienti ce ajuta in atingerea echilibrului hormonal, actionand in sensul reducerii crampelor, a inflamatiei si a durerilor de sani, regasirea starii de buna dispozitie.
Consumul de spirulina reduce nivelul zaharului din sange, una dintre principalele cauze ale aparitiei dezechilibrului hormonal.
2. Vitex
Se mai numeste mielareaua sau fructul castitatiii, in termeni populari. Vitex regleaza ciclul menstrual si creste nivelul progesteronului, un hormon foarte important pentru femei.
Vitex se recomanda in cazul simptomelor specifice sindromului premenstrual : iritabilitate, depresie, manie, dureri de cap, balonari, dureri de sani, oboseala si a efectelor neplacute asociate menopauzei : bufeuri, uscaciune vaginala, tulburari afective, nervozitate, anxietate, libidou scazut.
3. Rodia
Una dintre principalele cauze ale aparitiei cancerului de san, de cele mai multe ori hormono-dependent, este estrogenul transformat in estradiol.
Rodia poseda compusi naturali ce au abilitatea de a inhiba enzima ce transforma in corpul femeii estrogenul in estradiol, contribuind astfel la reglarea echilibrului hormonal si la preventia aparitiei cancerelor hormono-dependente.
4. Maca
Maca este un superaliment cu proprietati importante pentru echilibrul si sanatate hormonala, atat la femei cat si la barbati. Pe langa acestea, maca este si un cunoscut aliment cu efect afrodisiac.
Reduce simptomele neplacute ale menopauzei si sindromului premenstrual. Maca este extrem de bogata in calciu, potasiu, fier, fibre si proteine. Maca actioneaza asupra hipotalamusului si a glandei pituitare, regland activitatea acestora si implicit a celorlalte glande din organism.
5. Turmeric
Condimentele fac mai mult decat sa dea aroma mancarii. Ele se situeaza in topul listei alimentelor cu inalta capacitate antioxidanta. Rozmarinul, cimbrul, chimionul, chimenul, piperul cayenne, turmericul, ghimbirul, sunt doar cateva dintre plantele aromatice ce contribuie la sanatatea noastra.
Dintre acestea se remarca turmericul cu o puternica actiune anti-inflamatoare si regulatoare a echilibrului hormonal. Estrogenul este unul dintre hormonii feminini esentiali pentru ciclul menstrual si fertilitatea femeii. Turmericul are o actiune estrogenica – mimand activitatea hormonului. Turmericul actioneaza ca un slab fitoestrogen, jucand un rol terapeutic in dezechilibrele hormonale ale femeii.
Polenul de albine este un adevarat depozit de vitamine, minerale, aminoacizi, enzime si alti nutrienti esentiali. Despre polen se spune ca este un aliment complet, din punct de vedere nutritional. Este o sursa foarte buna de vitamine B si acid folic, nutrienti importanti pentru echilibrul hormonal, nivelul zaharului din sange, starile de dispozitie si controlul greutatii.
7. Semintele de in
Semintele de in contin lignani, acestia fiind compusi fitoestrogenici cu rol de preventie impotriva diferitelor tipuri de cancer, in special a celor hormono-dependente (san sau prostata).
Semintele de in contribuie la mentinerea echilibrului hormonal, reducand simptomele menopauzei, in special a bufeurilor, chiar si cu 60%. Promoveaza fertilitatea, regleaza ciclul menstrual si stimuleaza ovulatia.
De asemenea, uleiul obtinut din seminte de in contine acizi grasi Omega 3, ce ajuta la reducerea inflamatiei in corp.
Sursa: hranatate.ro