Nu o mai priviți doar ca pe un banal condiment. Această plantă vă scapă de cele mai grave afecțiuni. Pătrunjelul, aliatul tău împotriva bolilor
Pătrunjelul, unul din cele mai populare plante culinare din lume, este un antioxidant, un tonic general şi un purificator al organismului.
El întăreşte imunitatea organismului, are un rol important în distrugerea radicalilor liberi, având proprietăţi antialergice şi antitumorale.
Este bogat în vitamina A, vitamina C, vitamina B şi E, fier, mangan, fosfor, potasiu, iod şi magneziu.
Pătrunjelul conţine un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor canceroase, histidina.
Pătrunjelul este unul dintre cele șapte condimente care luptă împotriva multor boli, alături de ghimbir, oregano, scorțișoară, șofran, salvie și ardei rosu iute.
Dintre beneficiile pătrunjelului, cele mai cunoscute sunt:
– stimulează sistemul nervos;
– întărește sistemul imunitar;
– reglează ciclul menstrual;
– antiinfecţios, vasodilatator, antitumoral, antirahitic, diuretic;
– purifică și curăţă corpul de toxine, este antiseptic al sângelui, al căilor urinare şi al tubului digestiv;
– stimulează natural expectoraţia, elimină substanţele nocive din plămâni;
– sudorific, favorizează transpiraţia și ajută la eliminarea toxinelor din organism;
– regenerare capilară;
– stimulează fibrele musculare netede;
– ameliorează respirația urât mirositoare;
– neutralizează efectele nocive ale alcoolului şi ale tutunului.
Afecţiunile ameliorate de pătrunjel:
- stările infecţioase
- alergiile
- oboseala
- anemia
- bolile sângelui
- afecţiunile renale sau ale vezicii urinare
- reumatismul
- afecţiunile hepatice
- durerile articulare
- celulita
- surmenajul fizic şi intelectual
Sugestie: salată de pătrunjel
Peste o legătură de pătrunjel proaspăt, mărunțit anterior, se adaugă zeama de la jumătate de lămâie şi ulei de măsline.
Pot fi adăugate seminţe de dovleac, susan, in şi un căţel de usturoi.
Se consumă zilnic câte o salată, timp de două săptămâni.
Sursa foto: ziuaconstanta.ro