Ai grijă de sănătatea ta. Asimilează vitamine și minerale consumând zilnic fructe și legume (I)
Ne-am propus să-ți arătăm care sunt beneficiile consumului de legume și fructe pentru sănătatea ta.
Deși părinții ne-au învățat că acestea sunt esențiale pentru sănătatea noastră, foarte mulți consumă puțin sau deloc aceste minunății, care pot crește cantitatea de vitamine și minerale din organism, ferindu-l astfel de disfuncționalități majore.
VITAMINELE:
Viamina A – Retinolul
Necesară pentru sănătatea ochilor, a pielii, plămânilor, tractului digestiv și a sistemului imunitar. Retinolul este disponibil doar din surse animale. Betacarotenul se transformă în vitamina A atunci când este necesar.
Asimilarea din sucuri – Betacarotenul se găsește în fructele și legumele de culoare portocalie și în frunzele comestibile de culoare verde-închis. Deoarece pentru absorbția, conversia și utilizarea vitaminei A sunt necesare grăsimile, poți adăuga puțin ulei de in sau din alte semințe similare în sucurile bogate în betacaroten.
Vitamina B1 – Tiamina are rol în producția de energie și susține funcționarea sistemului nervos.
Asimilarea din sucuri – conopida, ananasul, portocalele, prazul, drojdia de bere și arahidele sunt surse importante de vitamina B.
Vitamina B2 – Riboflavina este necesară pentru creșterea nivelului energetic, a părului și a unghiilor, pentru o piele sănătoasă.
Asimilarea din sucuri – prepară sucuri din broccoli, caise spanac și frunze de măcriș de baltă sau poți adăuga mici cantități de drojdie de bere în diverse sucuri și amestecuri, Laptele, iaurtul sau brânza de vaci sunt surse viabile, e care le poți adăuga în smoothies.
Vitamina B3 – Niacina contribuie la procesul de producere a energiei, conferind o stare de calm interior.
Asimilarea din sucuri – poți stoarce cartofi, germeni de leguminoase, căpșune, pătrunjel, ardei, avocado, curmale și smochine. De asemenea, adaugă germeni de grâu în sucuri și amestecuri preparate la blender.
Vitamina B5 – Acidul pantotenic – necesară pentru creșterea nivelului energetic și combaterea stresului.
Asimilarea din sucuri – se găsește în broccoli, fructe de pădure, pepene verde, țelină și cartofi dulci, precum și în germeni de grâu, drojdie de bere, extracte vegetale, melasă și nuci.
Vitamina B6 – Piridoxina – necesară pentru procesarea proteinelor, intervine și în susținerea sistemului nervos și imunitar.
Asimilarea din sucuri – portocalele, cruciferele, bananele, cartofii și ignamele sunt surse importante de piridoxină. Mai poți adăuga în amestecurile preparate semințe de dovleac, pepene verde sau germeni de grâu.
Vitamina B12 – Cobalamina- contribuie la metabolizarea fierului și la menținerea stării de sănătate a sistemului nervos.
Asimilarea din sucuri – extractele vegetale reprezintă o sursă excelentă de cobalamină, care poate fi adăugată în sucul de roșii sau de diverse alte legume. În smoothies poți pune și lapte, iaurt sau brânză de vaci, care conțin de asemenea vitamina B12.
Acidul folic este foarte important în etapele premergătoare concepției, precum și la începutul sarcinii, pentru dezvoltarea armonioasă a fătului. Acționează cel mai bine în asociere cu vitaminele B12 și B6.
Asimilarea din sucuri – citricele, broccoli , varza de Bruxelles, salata, cartoful, sfecla, caisele, dovleacul, arahidele și migdalele sunt toate surse valoroase de acid folic.
Sursa: Suzannah Olivier, Sucuri din fructe, Ediția Litera
Sursa foto: descopera.truezone.ro