Șapte semne care îți arată că nu consumi suficiente proteine

dureri musculare

loading...

Proteinele sunt esențiale pentru orice organism viu, iar sursele de proteine sunt numeroase – atât de origine animală, cât și vegetală. Când știi că ai o lipsă de proteine? Iată câteva semne – totuși, acestea pot fi asociate și cu alte afecțiuni, așa că nu le folosi pentru autodiagnostic.

1. Ai pofte culinare

Poftele constante și nevoia permanentă de a ronțăi ceva între mese pot fi consecința unei diete bogate în carbohidrați și zahăr și săracă în proteine. Proteinele ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, așa că un consum ridicat îți va ține apetitul sub control.

2. Ai dureri musculare și de articulații

Slăbiciunea musculară sau durerea poate fi un semn că fluidul din articulații nu utilizează proteinele pe care le mănânci pentru a dezvolta musculatura, țesuturile și celulele, ci în scopuri… calorice.

3. Te refaci mai greu după mici accidente sau răceli

Pentru a vindeca și a dezvolta noi celule, țesuturi sau pentru o bună imunitate, ai nevoie de cantități optime de proteine.

4. Ai probleme cu părul, pielea și unghiile

Părul subțire, care îți cade foarte mult, pielea care se cojește și unghiile exfoliate se numără printre primele semne ale unui deficit de proteine în organism.

5. Reții apă

Proteinele joacă un rol important în prevenirea retenției de apă în țesuturi, în special în zona picioarelor și a gleznelor. De aceea, retenția de apă sau edemele pot fi un semn al unui deficit de proteine.

6. Te îmbolnăvești frecvent

Cine și-ar fi imaginat că sistemul imunitar are nevoie nu doar de vitamine și minerale, ci și de proteine pentru a funcționa în parametri optimi? Un studiu american de acum câțiva ani a demonstrat că celulele cu rol în imunitate au în compoziție proteine. Răcelile și gripele frecvente pot fi un semn al unei diete sărace în proteine.

7. Îți simți mintea încețoșată

Dacă ai adesea senzația că nu poți judeca limpede (senzația de minte încețoșată), dar ai și momente în care te simți foarte alert, urmate îndeaproape de senzația de minte „în ceață”, s-ar putea să nu fie de vină altceva decât proteinele! Aceste stări pot apărea ca urmare a fluctuațiilor mari de zahăr din sânge, din cauza consumului ridicat de carbohidrați și zahăr și a lipsei de proteine din meniul zilnic.

Sursa: Revista Slab sau Gras

Sursa foto: farmaciiledona.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *